Kongresi i RDK-së, Osmani: Jemi për Rilindje Demokratike
Pëlqej
Kryetari i Rilindjes Demokratike Kombëtare (RDK), Rufi Osmani gajtë Kongresit të parë të mbajtur sot në Tetovë ka deklaruar se orientimet programore të Rilindjes Demokratike Kombëtare bazohen në parimet dhe synimet e veprimit të Rilindësve shqiptarë për liri, barazi dhe drejtësi të plotë për të gjithë qytetarët dhe kombet që jetojnë në Maqedoni.

“RDK nëpërmjet kongresit të saj të parë synon të çojë përpara amanetin e Rilindësve, duke synuar të realizojë këto objektiva në mënyrë demokratike në një kohë të sfidave të mëdha në një vend të konfliktualitetit permanent dhe të paradokseve të mëdha”, tha Osmani.

Osmani ka sqaruat tre arsyet të cilat kanë për pasojë përkeqësimin serioz të ambientit demokratik në Maqedoni, përkeqësim të marrëdhënieve ndëretnike dhe ndërfetare, politizim të skajshëm të administratës shtetërore dhe publike, korrupsion enorm në sektorin publik, monopolizim dhe kontroll të plotë të mediave publike dhe privatë, thellim të dispariteteve zhvillimore rajonale dhe rritje të varfërisë dhe papunësisë.

“Mosmarrëveshja politike dhe intelektuale ndërmjet maqedonasve dhe shqiptarëve për karakterin e shtetit dhe për statusin politik dhe juridik të kombit shqiptar në Maqedoni, mosmarrëveshjet në klasën politike dhe intelektuale maqedonase për identitetin sllav ose antik të kombit maqedonas që është arsyeja bazë e mostejkalimit të kontestit politik-diplomatik me Greqinë në lidhje me emrin e shtetit, pengesë kjo që ka bllokuar procesin e integrimit të vendit në strukturat euroatlantike për dy dekada dhe dështimi dhe vonesat e qëllimta në zbatimin e reformave politike, ndëretnike ekonomike dhe institucionale në vend”, tha Osmani.

Kryetari i RDK-së tha se Maqedonia e viti 2012, pak dallon nga Maqedonia e para viti 2001. “Edhe ato të drejta kolektive të shqiptarëve dhe jomaqedonasve, janë zbehur dukshëm nga keqmenaxhimi i qeverive të deritashme, papërgjegjësisë së lartë dhe korrupsionit të thellë politik që karakterizon politikanët në vazhdimësi dhe aktualisht. Raportet politike maqedonase-shqiptare, janë shtylla aktuale dhe në perspektivë e vendit”, tha Osmani.

Duke folur për refuzimin e fundit të Brukselit zyrtar për përcaktimin e datës për fillimin e negociatave për integrim të vendit në BE si pasojë e përkeqësimit të raporteve politike dhe ndëretnike, kulturës së ulët demokratike, raportetve të përkeqësuara me fqinjët dhe moszgjidhjes së kontestit për emrin e vendit, Osmani tha se këto janë brengosëse për të gjithë qytetarët dhe subjektet politike me përjashtim të qeverisë aktuale.

“Vonesa në tejkalimin e kontestit me Greqinë, bashkëngjitur edhe me kontestet që tash së fundi i ngre edhe Bullgaria, bëhen sfida të cilat klasat politike në vend, nuk ka kapacitet menaxherial për t’i tejkaluar. Historia e diplomacisë në Ballkan, në dy dekadat e fundit, na argumenton se zgjidhja diplomatike duhet të imponohet nga faktori relevant ndërkombëtar amerikan dhe evropian”, tha Osmani.

“Rikthimi në pushtet i partisë djathtiste maqedonase VMRO, nga viti 2007 deri më sot, në masë të konsiderueshme karakterizohet me rikthim të etnonacionalizimit maqedonas në institucionet e vendit dhe në të gjitha fushat e jetës shoqërore dhe ekonomike. Partitë shqiptare që bashkëqeverisjen me këtë parti deri më sot, në masë të konsiderueshme iu nënshtruan kësaj politike dhe nuk arritën të mbrojnë interesin nacional të shqiptarëve në institucionet e vendit në politikë, ekonomi, investimet kapitale, arsim, kulturë dhe në aspekt të sigurisë individuale dhe kolektive”, tha Osmani.

Osmani ka theksuar se pa zhvillim ekonomik dhe pa institucione të reformuara publike, nuk ka perspektivë ekonomike, zvogëlim të papunësisë dhe varfërisë dhe hapje të perspektivës për gjeneratën e re.

“Bartës i zhvillimit ekonomike në sistemet demokratike duhet të jetë sektori privat i ekonomisë, ndërsa qeveria duhet të jetë në funksion të krijimit të kornizës stabile makro-ekonomike dhe politike që bizneset të garojnë në kushte korrekte dhe të barabarta. Nga viti 2007 e deri më sot, vazhdon shtetëzimi direkt ose indirekt i ekonomisë. Qeveria sot është kompania më e madhe në vend, një fakt sa mohues aq edhe dëshpërues për zhvillimin e ekonomisë së tregut konkurrencës së lirë dhe të sektorit privat”, tha ai.

“Janë të papranueshme politikat buxhetore të qeverisë aktuale e cila në kulmin e krizës së madhe ekonomike dhe financiare botërore, vazhdon me kryeneçësi të financojë projektin “Shkupi 2014” me kosto financiare që ka tejkaluar 500 milion euro dhe vazhdon të zhysë vendin në borxhe të reja nga burime të brendshme dhe të jashtme në përkrahje të shpenzimeve joproduktive operative dhe kapitale, në një situatë kur ekonomia dhe popullsia janë para bankrotit ekonomik dhe financiar”, tha Osmani.

Problemi bazë i demokracisë në Maqedoni, ka qenë dhe vazhdon të jetë mungesa e komunikimit normal demokratik në mes të subjekteve të proveniencave politike dhe etnike. Ky problem do të vazhdojë të jetë një pengesë serioze e zhvillimit të demokracisë në kuadër të partive politike dhe në nivel të vendit. Pikërisht falë këtij defekti serioz, motoja e kongresit të parë të RDK-së është përcaktuar “Për Rilindje të mirëfilltë demokratike”.

“Shqiptarët dhe vendi sot kalojnë në një fazë delikate të një krize të thellë ekonomike-sociale , ndëretnike dhe integruese . Tashmë është e qartë se qeveria aktuale e vetme nuk ka kapacitet të menaxhojë sfidat e shumta me të cilat ballafaqohet. Vendi në të gjitha drejtimet i ka tiparet e konflikualitet shumëdimesional. Nevojitet rrugëdalje nga ky qorrsokak politik. RDK-ja përsërit edhe njëherë qëndrimin e saj konzistent, se vendit i duhet një qeveri gjithëpërfshirëse e koalicionit të gjerë, ngjashëm si në vitin 2001 me synim realizimin e dy objektivave: Së pari: arritjen e konsensusit nacional për tejkalimin e problemit për emrin ndërkombëtar të vendit si pengesa kryesore në integrimin e vendit në NATO dhe në BE, dhe Së dyti: Krijimin e kushteve institucionale të barabarta për organizimin e zgjedhjeve të lira të parakohshme parlamentare, së bashku me zgjedhjet lokale në mars të vitit 2013”, tha Osmani. /albeu.com/
Shtuar më 22/12/2012, ora 16:55
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori