Kina e gatshme të ndihmojë Maqedoninë
Republika Popullore e Kinës dhe Republika e Maqedonisë kanë arritur nivel më të lartë të marrëdhënieve bilaterale deri tani, është vlerësim i përbashkët i presidentëve të të dy shteteve, Xi Jinping dhe Gjorge Ivanov gjatë takimit në Dhomën e madhe popullore në Pekin.

"Marrëdhëniet tona politike gjatë dy dekadave të kaluara u bënë gjithnjë e më serioze, e dëshmi për atë janë marrëdhëniet e ndërsjellta në nivel të lartë, përforcimi i besimit politik dhe progresi në bashkëpunimin e ndërsjelltë në sfera të ndryshme. Kina është e gatshme t'ia ofrojë dorën Maqedonisë për zhvillim të përshpejtuar të marrëdhënieve tona", tha presidenti kinez Jinping në fillim të takimit.

Ai më pas shfaqi bindje se në shënimin e 20-vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike ndërmjet dy vendeve, siç tha, "do të mbledhim akoma fryte".

Xinping paralajmëroi bashkëpunim me Maqedoninë në projekte ndërtimore dhe infrastrukturore, në bujqësi dhe në sektorë të tjerë: arsim, kulturë, mjekësi tradicionale kineze, me çka do të nxitet zhvillimi i shpejtë i marrëdënieve ndërmjet dy vendeve. Edhe presidenti Ivanov theksoi se deri më tani është arritur niveli më i lartë i marrëdhënieve bilaterale.

"Konstatuam se në këto dy dekada erdhëm deri te marrëdhëniet të cilat asnjëherë më herët nuk kanë qenë në nivel aq të lartë", deklaroi presidenti Ivanov pas takimit, duke e vlerësuar si veçanërisht miqësor dhe kosntruktiv, i cili zgjati dy orë, një orë më shumë nga që parashihet zakonisht për takime të këtij formati.

Temë e bisedimeve të dy krerëve të shteteve ishin të gjitha sferat e interesit të ndërsjelltë dhe bashkëpunimi që është realizuar në 20 vitet e fundit, nga vensosja e marrëdhënieve bilaterale. Është bërë fjalë për bashkëpunimin multilateral në planin global, për mbështetjen tonë ndaj kandidaturave kineze dhe të tyres posaçërisht në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, për marrëdhëniet politike, për bashkëpunimin ekonomik, si dhe për bashkëpunimin në fushën e kulturës, shëndetësisë, arsimit.

"Konstatuam se bashkëpunimi politik u intensifikua përmes takimeve të kryeministrave, kryetarëve të parlamenteve dhe ja tani, edhe të presidentëve të të dy shteteve. Kjo tregon se në nivel politik arritëm në nivelin më të lartë të bashkëpunimit", tha Ivanov.

Në lidhje me bashkëpunimin ekonomik është theksuar se nga viti në vit po thellohet, kështu që ka zvogëlim në deficitin tregtar. /albeu.com/
Shtuar më 22/10/2013, ora 14:36
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori