Zgjidh komunikimin me fëmijët
Pëlqej
Nuk janë vetëm vlerësimi dhe lëvdatat, apo ndrydhja e ndjenjave të fëmijës, ato që përcaktojnë nivelin e besimit të fëmijës tek vetja. Ka rrugë dhe metododa të tjera, me anë të të cilave ne programojmë fëmijët tanë, ku më të rëndësishmen unë do të veçoja mënyrën si u japim udhëzimet dhe urdhërat.

Kjo, duke bërë përzgjedhjen pozitive ose negative të fjalëve.


Tridhjetë shprehjet më të dobishme që një i rritur mund t'i drejtojë një fëmije:

Të dua.

Si je?

Ti je njeri i mirë.

Ti mund të bësh gjithçka nëse vendos t\'a bësh.

Ti je shumë i zgjuar.

Unë jam shumë i lumtur që Zoti më ka dhënë një fëmijë si ty.

Je shumë i talentuar.

Kur të vendosësh të bësh diçka, duhet t\'a çosh deri në fund.

Ti je njësh.

Ti meriton përgëzimet e mia, sepse e meriton.

Ti mund të shkosh, dhe unë nuk do të ndihem merakosem pasi besoj në aftësitë e tua.

Je i bukur.

Ti kontribon shumë për këtë familje.

Ti je i shkëlqyeshëm në...

Unë të dua kështu siç je.

Si ndihesh karshi kësaj çështjeje? Çfarë mendimi ke?

Unë të vlerësoj shumë dhe kam respekt të madh.

Ti je më i përgjegjshëm se shumë të rritur të cilët i njoh.

Ti do të arrish t'i realizosh të gjithë ëndrrat e tua, falë personalitetit tënd të mrekullueshëm.

Ke bërë diçka të mrekullueshme, gjë që më bën krenar.

Mua më bëhet qejfi, pasi tashmë mund të mbështetem tek ti.

Unë dhe nëna jote të kemi dashur që në çastet e para që ke lindur dhe kjo dashuri do të vazhdojë gjithë jetën.

Supet e tua mbajnë një kokë dhe një tru të madh.

Ti ke dhunti të pakufizuara.

Unë kam besim tek ti.

Të shoqërohesh me ty, është e këndshme.

Ti më pëlqen shumë.

Puna jote e palodhur, i ka dhënë frutat.

Unë të vlerësoj dhe çmoj.

Unë ndihem i privilegjuar që të njoha.

Këto gjëra duhen kujtuar sa herë që themi "Të dua".

1 – Është fjala më e rëndësishme të cilën duhet të kujtohesh dhe t\'ia thuash fëmijës tënd. Këtë fjalë duhet t'ia thuash në mënyrë të përsëritur. Nuk ka përse t'i thuash:"Po unë të kam thënë në vitin 1994 që të dua?!"
Kjo fjalë, nuk duhet të jetë e rrallë si vizita tek dentisti, e cila bëhet një herë ose dy në vit.

2 – Kije parasysh se fjala "Të dua" ka dallim të madh nga ndenja e dashurisë e cila konkretizohet në vepra, si (përkujdesja për fëmijën, sigurimi i nevojave, larja e rrobave etj...) Fëmijët duhet t'a ndjejnë dashurinë e prindërve në forma të ndryshme, ku hyn dhe fjala "Të dua".

3 – Mos prit që fëmija të t'a kthejë "Edhe unë të dua". Ti duhet t\'ia shprehësh që e don, i shtyrë nga kjo ndjenjë që të vlon nga brenda.

4 – Shmang çdo lidhje mes fjalës "Të dua" dhe ndonjë sjellje të fëmijës. Mos i thuaj "Të dua kur..." Fjala "Të dua" nuk ka nevojë për pjesë të tjera ligjërate dhe nuk ka përse të kushtëzohet.

5 – Nëse e ke të vështirë t'i thuash "Të dua" shkruaje në një letër dhe vendosja tek jastëku i tij personal. Një nënë që e kishte të vështirë t'i thoshte "Të dua" fëmijës së saj, fillimisht u mësua duke i thënë një kafshe shtëpiake, pastaj arriti t'ia thotë dhe fëmijës.

6 – T'a pasosh fjalën "Të dua" me pjesësën "Por" e bën atë të dyshimtë. Mos e përdor fjalën "Të dua" thjesht për të krijuar një ambjent të pranueshëm dhe më pas të shtrosh një çështje e cila të vendos përballë fëmijës. Ti vetëm mund të kërkosh një mënyrë të sjellurit që dëshiron, ose që nuk e dëshiron.

7 – Fjalët "Të dua" janë shumë private dhe intime ndonjëherë. Kur thuhen në prezencën e shokëve të fëmijës, mund t'i vërë të pranishmit në siklet, sidomos në disa etapa moshore të caktuara. Gjithësesi, kjo është relative.
Shtuar më 24/04/2012, ora 19:39
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori