Stresi rrit rrezikun e prekjes nga dementia
Pëlqej
Stresi rrit rrezikun që gratë të vuajnë nga dementia. Një studim i ri suedez ka marrë në analizë 800 femra dhe ka dalë në përfundimin që personat të cilët kalonin probleme të tilla si divorci apo humbja e një njeriu të dashur, kishin më shumë gjasa të prekeshin nga Alzeihmeri, dekada më pas. Sa më stresuese të ishte situata, aq më shumë rritej mundësia për t’u prekur nga dementia.

Gratë iu nënshtruan disa testeve dhe analizave gjatë moshave 30, 40 dhe 50-vjeçare dhe sërish pas 3 apo 4 dekadave. Në fillim të studimit 1 në 4 gra kishte kaluar të paktën një gjendje stresi, si vdekja e bashkëshortit apo papunësia. Një raport i njëjtë vlen për ato gra që kishin kaluar të paktën dy probleme të mëdha, dhe 1 në 5 kishte përjetuar të paktën 3 situata stresuese.

Gjatë testimeve, 425 nga gratë ndërruan jetë (studimi zgjati shumë vite) dhe 153 të tjera u prekën nga dementia. Kur kërkuesit analizuan jetën e këtyre grave, zbuluan lidhjen mes stresit dhe rrezikut për t’u prekur nga kjo sëmundje.

Autorët thonë se hormonet e stresit mund të jenë fajtorët, pasi ata shkaktojnë dëmtime në tru. Po ashtu, sjellin edhe ndryshime në trupin e grave, duke rritur sheqerin dhe presionin në gjak dhe mund të mbeten në nivele të larta, pasi personi kalon një ngjarje që i ka shkaktuar traumë të rëndë. Nuk është e qartë nëse të njëjtin efekt kanë përvoja të tilla te meshkujt.

Një nga kërkuesit e ekipit, Lena Johansson tha se rreziku mund të ulet, nëse personi mëson të manaxhojë stresin dhe të bëjë terapi. Simon Ridley nga Qendra e Alzeihmerit në Britani thotë se nga ky studim, vështirë të thuhet nëse stresi ndikon direkt te prekja nga dementia.

Sipas tij, faktorë të tjerë mund të jetë mosha, gjenetika dhe mjedisi në të cilin jetojmë. Deri tani, ajo që dihet është që dementia mund të shmanget duke konsumuar ushqime të shëndetshme dhe ushtrime fizike.
Shtuar më 01/10/2013, ora 12:36
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori