Sonte është "Nata e Kadrit": Çfarë duhet të dimë për këtë natë të shënuar?
Nata e Kadrit konsiderohet si nata më e shenjtë e vitit për myslimanët dhe tradicionalisht festohet në ditën e 27-të të Ramazanit.

Njihet si “Nata e Fuqisë”, dhe përkujton momentin kur Kurani u filloi të zbriste për herë të pare nga Profeti Muhamed, duke filluar me shpalljen: “Lexo! Në emër të Zotit tuaj, i cili ka krijuar (gjithçka ekziston)”.

Profeti Muhamed nuk e përmendi saktësisht se kur do të ishte “Nata e Kadrit”, megjithëse shumica e dijetarëve besojnë se ajo bie në një nga netët e ditës së fundit të Ramazanit, të tilla si 19, 21, 23, 25 ose ditën e 27 të Ramazanit. Besohet gjerësisht se bie në ditën e 27-të të Ramazanit.

Rëndësia e kësaj natë përmendet edhe në “hadithin”, të cilat janë thëniet e Profetit Muhamed:

“Kushdo që i krijon namazin natën e Kadrit, nga besimi i sinqertë dhe duke shpresuar që të arrijë shpërblimet e Allahut (të mos tregohet), atëherë të gjitha mëkatet e tij të kaluara do të fallen”.

Myslimanët e respektojnë natë të shenjtë me devotshmëri, lexime dhe lutje, pasi shenjtëria e natës besohet të jetë një kohë shumë e mirë për t’ju përgjigjur lutjeve. Dhjetë ditët e fundit të Ramazanit konsiderohen një kohë veçanërisht e rëndësishme shpirtërore, pasi që çdo ditë mund të jetë Nata e Kadrit, dhe kështu adhuruesit përpiqen të jenë veçanërisht të vëmendshëm gjatë kësaj periudhe. Disa muslimanë marrin pjesë në një tërheqje shpirtërore të quajtur “itikaf”, ku kalojnë të gjitha dhjetë ditët në xhami duke lexuar Kur’anin dhe duke u lutur.

Myslimanët besojnë se në këtë natë bekimet dhe mëshira e Perëndisë janë të bollshme. Ata gjithashtu mbajnë namaze të veçanta dhe recitojnë Kuranin gjatë gjithë natës për të kërkuar bekimet dhe mëshirën e Perëndisë. Nata e Kadrit është një festë për të përkujtuar mbërritjen e udhëzimit përfundimtar për njerëzit. Në leximet e Kuranit thëniet e profetit Muhamed për Natën e Kadrit përfshijnë:

Nata e Kadrit është nata më e mirë për ju, të jetoni, të përjetoni dhe të gëzoni më shumë se një mijë muaj të jetës suaj personale. Edhe nëse do të jetonit njëmijë muaj (83.3 vjet) me sinqeritet, përkushtim dhe sakrifica dhe me qëllime dhe veprime të mira, Natën e Fuqisë është akoma më e mirë për ju për të jetuar dhe për të shijuar. Revelacioni i Kuranit filloi në muajin e Ramazanit dhe veçanërisht në “Nata e Fuqisë”. Zbulesa e Kuranit; një shenjë e Mëshirës, ​​një udhëzues dhe një bekim i Allahut për njerëzimin. Kushdo që është i interesuar të gjejë udhëzuesin më të mirë, ai duhet të shikojë mësimet e Kur’anit. Nata e Fuqisë është një natë bekimi. Allahu e ka bekuar këtë natë. Prandaj, kushdo që është i interesuar për të marrë bekimet e Allahut, mund të presë për “Natën e Fuqisë”. Kushdo që kërkon Natën e Pushtetit dhe e jeton atë, të gjitha mëkatet e tij do të fshihen. Kjo është, sikur, ai / ajo lindi përsëri, pa asnjë mëkat dhe gabim”.

Nëse jeni të interesuar të jetoni Natën e Fuqisë, le t’ju kujtojmë disa nga gjërat që mund të keni për të bërë:

Përpiquni ta shihni atë gjatë dhjetë ditëve të fundit të Ramazanit, në kohën e lindjes së diellit, gjatë ditëve dhe netëve. Në këto dhjetë netë mund të kaloni kohën në mënyrë kolektive dhe / ose në mënyrë individuale duke respektuar aktivitetet si leximi i Kuranit dhe përkujtimi i Allahut.
/Marrë dhe përshtatur nga: IslamicFinder-Korrieri.com/
Shtuar më 31/05/2019, ora 11:36

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori