Si të kuptoni se çfarë insekti ju ka pickuar
Pickimet e insekteve të rënda shpesh shkaktojnë dhimbje, por insektet lëvizin përpara se dhimbja të fillojë kështu pickimet janë të vështira për t’u identifikuar. Në shumë raste, mosnjohja e këtij informacioni mund të komplikojë gjërat dhe nganjëherë të shkaktojë probleme serioze.
Këtu janë disa kafshime insektesh që duhet të jeni të vetëdijshëm dhe simptomat e tyre:

Pickime të rrezikshme

1. Tartabiq
Problemi me këto insekte është që ata të dalin natën vetëm kur flemë. Kur të pickojnë, ata lënë një substancë që e mpin zonën e prekur, duke na bërë të ndiejmë dhimbjen shumë kohë pasi insekti shkon larg dhe ne nuk mund ta gjejmë.
Tartabiqet fshihen në dyshekë, në shtrat, vende të errëta dhe vende të thata. Ata të pickojnë tre ose katër herë në një zonë në lëkurën tuaj dhe lënë gungë të kuqe që shkakton shumë kruajtje.

2. Merimanga
Dy prej llojeve më të rrezikshme të merimangave janë Vejusha e Zeza dhe Merimanga e Vetmuar Kafe. Ata fshihen në vende të errëta dhe të mprehta, dhe këto pickime mund të jenë vdekjeprurëse nëse nuk trajtohen shpejt. Për të identifikuar një pickim merimange, shikoni në zonën e prekur. Nëse shihni dy pika të kuqe të njohura si “pika skematike”, merrni ndihmë menjëherë-veçanërisht nëse jetoni në një zonë ku merimangat helmuese janë të zakonshme.

3. Rriqër
Nëse shenjat e pickimet do të infektohen, ato mund të jenë jashtëzakonisht të rrezikshme. Ata mund të hyjnë në sistemin nervor dhe mund të çojnë në paralizë nëse nuk trajtohen. Nëse keni qenë jashtë për një kohë të gjatë në një vend ku rriqërat janë të zakonshme, është e rëndësishme të kontrolloni për tu siguruar që nuk ka mbetur ndonjë i fshehur në lëkurën tuaj. Ata mund të rrinë edhe ne skalpin e kokës tuaj, kështu që ju me të vërtetë duhet të kontrolloni kudo.

4. Akrepi
Ju mund të identifikoni një pickim akrepi nëse ka një pikë të kuqe që rrethohet nga zonën e skuqur. Një shenjë tjetër është dhimbja shumë intensive. Në këto raste, është e rëndësishme të dini se çfarë lloji akrepit ju pickoi, sa i vjetër është personi i prekur dhe sa helm është injektuar.

5. Bletë ose Grerëza
Grerëzat and bletët kane nje pickim jashtëzakonisht të dhimbshëm për disa njerëz, dhe mund të jetë vdekjeprurëse për njerëzit që janë alergjik ndaj tyre.
Vendi i pickuar ka një pikë të kuqe, dhe lëkura përreth fryhet dhe zbardhet. Nëse nuk e dini nëse një person është alergjik ndaj bletëve ose grerëzave, është e rëndësishme t’i qëndroni afër. Nëse personi po përjeton më shumë simptoma sesa dhimbje, ata duhet të kërkojnë kujdes mjekësor.

Pickimet më pak të rrezikshme

6. Milingona
Pickime e milingonave të kuqe janë zakonisht mjaft të dhimbshme dhe të bezdisshme, sidomos pasi zona bëhet e infektuar dhe e përflakur. Zakonisht ato duken si një puçë apo flluskë me një zonë të kuqe përreth. Edhe pse pickimi është i dhimbshëm, dhimbja zakonisht kalon shpejt.

7. Pleshti
Mund të thoni që ju ka pickuar pleshti për shkak të kruarjes që shkakton. Ashtu si tartabiqet e krevateve, këto gjithashtu rrinë në grupe. Pleshtat mund të infektojnë kafshët dhe njerëzit. Edhe pse këto pickojnë janë të bezdisshme, ata janë fatkeqësisht të padëmshme.
Shtuar më 14/11/2018, ora 10:26

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori