Rrëmbimi i nuseve, fenomen që po trondit Kirgizistanin
Pëlqej
Të paktën 8 mijë vajza të reja rrëmbehen çdo vit në Kirgistan e më pas detyrohen të lidhin martesë me rrëmbyesin e tyre.

Kjo është shifra alarmante e publikuar nga Avokati i Popullit në vendin aziatik. Organizata dhe shoqata për mbrojtjen e të drejtave të grave, thonë se ky numër shkon përtej 12 mijë rasteve të tilla.

Reagimet e këtyre shoqatave detyruan parlamentin vendas të shqyrtojë mundësinë e hartimit të një ligji që do të ashpërsojë penalizimin e të gjithë atyre që rrëmbejnë vajzat e reja me qëllimin për t’i detyruar ato për martesë.

Shqyrtimi i këtij projek-ligji ka ndarë shoqërinë dhe parlamentin në pro dhe kundër. Mbështetësit e nismës thonë se duhet dhënë fund praktikave arkatike, ndërsa kundërshtarët e saj shtojnë se kjo është pjesë e traditës dhe kulturës së popullit që nuk mund të zhduket.
Nën ligjin aktual, bashkëshortët rrëmbyes mund të dënohen deri në 3 vite burgim, ( edhe kjo nëse vajza e rrëmbyer vendos ta padisë). Ligjvënësit vendas, kërkojnë ta ashpërsojnë në 7 vite burgim për këtë vepër.

“Kjo është absurd, vjedhja e një kafshe dënohet me 11 vite burgim, ndërsa rrëmbimi i një vajze, maksimumi me 3 të tilla”, argumentojnë shoqatat e mbrojtjes së të drejtave të grave në kryeqytetin Bishkek.
Shtuar më 16/12/2012, ora 16:39
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori