Pse bëjmë dashuri apo marrëdhënie seksuale
Pse fle natën? Në dukje është pyetje e thjeshtë por në fakt është pyetja më e vështirë e cila ende nuk ka marrë përgjigje nga shkenca. Shumë pyetje duken të thjeshta me një përgjigje të menjëhershme, një nga këto ndoshta më interesantja është pyetja: Pse bëjmë dashuri ose pse kryejmë marrëdhënie seksuale?

Pse bëjmë dashuri, përgjigja e zakonshme sigurisht është e bazuar në funksionin riprodhues. Në bëjmë seks sepse edhe ekzistenca jonë varet nga ajo. Fëmijët vijnë nga seksi. Por ky supozim po hidhet poshtë gjithnjë e më shumë: Së pari, njerëzit vazhdojnë të bëjnë seks edhe pse mund të mos duan të bëjnë fëmijë. Shpesh jeta e tyre seksuale është më e mirë dhe sot nuk ka më shqetësime për shtatzëni të paplanifikuar.

Një interes i madh për seksin dhe erotizmin nuk lidhet domosdoshmërisht me interes të rritur në lindjen pasardhësve. Në fakt, këto interesa shpesh janë të lidhura në mënyrë të kundërt. Për më tepër, shumë sjellje seksuale nuk kanë lidhje fare me riprodhimin. Nëse seksi është për riprodhim, si funksionon mekanizmi i kënaqësisë seksuale në lidhje me seksin anal ose oral? Dhe pse prekeni me partnerin? Fëmijët nuk vijnë prej saj.

Nuk vjen riprodhimi as nga prekja e flokëve. Pse puna e kënaqësisë gjenitale dhe riprodhuese përhapet në të gjitha pjesët e trupit që nuk lidhen me riprodhimin, siç janë supet (shumë seksi kushtuar rëndësi në shekullin e 19), qafa (tërheqje seksuale në kulturën japoneze), apo gjinjtë që i kanë fiksim amerikanët? Të gjithë thonë, ok harroni këto pyetje dhe duam të themi se kur bën seks ndihesh mirë, është kënaqësi, e bëj për qejf, për argëtim.

“Por ky argument është gjithashtu i pakënaqshëm. Rezulton se dëshira për kënaqësi fizike NUK është arsyeja më e rëndësishme për aktivitetin seksual. Studimet tregojnë se kënaqësia fizike e stimulimit gjenital nuk është domosdoshmërisht një komponent i rëndësishëm në vendimin për seks. Studiuesit Cindy Meston dhe David Buss disa vjet më parë i kërkuan 400 studentëve arsyet pse bënin seks. Pas përpunimit të të dhënave dhe eliminimit të përgjigjeve të njëjta ose identike, ndoli një listë me 237 arsye të ndryshme për seks, duke përfshirë “Më erdhi keq për të”, “Për të ndëshkuar veten” dhe “Kam humbur një bast.”

E vërteta është se shumë njerëz mund të jenë duke bërë seks tani, pa kënaqësi. Rezulton se përvoja e thellë e kënaqësisë seksuale varet disi nga prania dhe sjellja e të tjerëve. Një ilustrim i këtij parimi mund të gjendet tek prostitucioni. Në pamje, prostitucioni është një biznes i ftohtë, kënaqësi egoiste (kryesisht mashkullore). Konsumatori blen seksin me para. Por klienti mundet ti japë vetes edhe një orgazmë, falas. Pra, pse të paguajnë?

Sipas ekspertit Collins, një kuptim i plotë i seksualitetit është i mundur vetëm nëse e shohim atë nga këndvështrimi i kontekstit social, në vend që ta shqyrtojmë nga këndvështrimi i individit. Balerini bëhet i tillë në sajë të ekzistencës së vallëzimit. Ti dhe i dashuri yt nuk sillni kënaqësinë seksuale në marrëdhënie. Ju merrni kënaqësi seksuale nga marrëdhënia. Pjesët e trupit tuaj nuk e ngarkojnë marrëdhënien me kënaqësinë seksuale. Bashkëveprimi ngarkon trupin me kënaqësi seksuale. Kënaqësia nuk rrjedh nga stimulimi fizik i organeve gjenitale. Në kuptimin e saj më themelor, kënaqësia seksuale rrjedh nga bashkëpunimi i sinkronizuar midis njerëzve. I gjithë kontakti njerëzor është më i madh se sa shuma e pjesëve individuale. Prandaj ne e kërkojmë këtë tërësi kudo, përfshirë seksin.

Në fund të ditës, gjinia vlerësohet më shumë, sepse nëpërmjet saj mund të kapërcejmë vetminë tonë dhe të formojmë një lidhje kuptimplote me një qenie tjetër njerëzore.

Shtuar më 07/08/2019, ora 15:21
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori