Perandorë të çmendur e tortura lufte, 6 histori të panjohura nga e kaluara

1. Perandori romak Commodus mblodhi një herë të gjithë njerëzit me aftësi të kufizuara në Koloseum dhe i bëri ata të luftojnë deri në vdekje.

Commodus, perandori i Romës së lashtë, ishte çuditshëm dhe i çmendur, ashtu si shumë perandorë të tjerë të atyre kohërave.
Ai i pëlqente t'i atribuonte tituj të ndryshëm për veten e tij: për shembull, në fund të jetës së tij, ai urdhëroi ta thërrasin atë Hercules, birin e Jupiterit.

Ai gjithashtu urdhëroi që të riemëronin muajt në mënyrë që ata të mund të korrespondonin me titujt dhe emrat e tij: Commodus, Augustus, Amazonius, Invictus, etj.

Në 190 pas Krishtit, ai e quajti Romën Qyteti i Commodus. Senati nuk i kundërshtoi dhe i përmbushi të gjitha urdhrat qesharak të perandorit.

Commodus gjithashtu pëlqente të performonte si një gladiator në publik. Ai ishte i mirë në luftimin e shpatës dhe pëlqente të vriste kafshët në arenë. Ai mbajti 735 luftëra të qytetarëve të lirë përkundër faktit se ato konsideroheshin të turpshme, por askush nuk guxoi të ngrihej në këmbë te perandori. Me qëllim që të heqin qafe qytetarët "e papërsosur", ai urdhëroi që të mblidhnin të gjithë njerëzit me aftësi të kufizuara, xhuxhët dhe të çmendurit dhe t'i bënin ata të luftonin në arenën e Koloseumit deri në vdekje.
E kaluara nuk është gjithnjë sic shkruhet në libra ose sic njerëzit thonë se ka qenë.

Përkundrazi ka shumë anë të sajat të cilat tregojnë se në fakt e shkuara ndër të tjera ka qenë edhe e cuditshme.

Albeu.com ju sjell në këtë lajm, një galeri me fotografi që në fakt do t'ju krijojnë ndjesi të tjera për shekujt e kaluar. /albeu.com/
Shtuar më 08/10/2019, ora 15:52

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori