Patatet e mbira janë të mira apo të këqija?
Ngrënia e patateve të mbira është e mirë ose e keqe: një pyetje që ju i bëni vetes çdo herë që i hasim në raftin tonë.

Është mjaft e zakonshme të gjejmë patatet e mbira në thesin që kemi blerë. Në atë moment dikush pyet veten nëse i konsumojmë na bëjnë mirë apo keq? Para së gjithash, vlen të përmendet se ky proces nuk ka asgjë të pazakontë. Në fakt është një fenomen mjaft normal.

Kjo është për shkak të pranisë së një alkaloid, solanine. Ai rritet kur patatet ruhen në mjedise të thata, të ftohta dhe të ndriçuara dobët. E gjithë kjo i çon këta zhardhokë të mbijnë më parë seç pritet.

Nisur nga ky shpjegim, le të shohim tani nëse patatet e mbira janë të mira ose të këqija për shëndetin tuaj. Gjithashtu në këtë rast, roli i alkaloidit është thelbësor. Në fakt, solanina, nëse konsumohet në doza veçanërisht të larta, mund të jetë toksike.

Patatet e mbira janë të këqija për ju

Pasoja do të ishte, të paktën 12 orët e ardhshme pas konsumit, shfaqja e simptomave të pakëndshme. Këto përfshijnë të vjella, diarre, dhimbje barku, marramendje, dhimbje koke dhe fyti deri në ethe, halucinacione dhe paralizë.

Sidoqoftë, është e nevojshme të theksohet se këto efekte mund të ndodhin vetëm nëse konsumohet të paktën një kilogram patate e mbirë. Është e vështirë të mendosh që një person ka të ngjarë të konsumojë një sasi të lartë patatesh të mbira në një ditë.

Në këtë drejtim, nënvizohet gjithashtu se është e mundur të eleminohet pjesa më e madhe e solaninës thjesht duke qëruar zhardhokët në fjalë. Në fakt, shumica e alkaloidëve janë të përqendruar drejt në lëkurë.
Shtuar më 14/02/2020, ora 23:55

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori