Nëse do hani në një restorant, shmangini këto gabime etike
“Etiquette” është një fjalë franceze me origjinë franceze, që i referohet një varg rregullash,që kontrollojnë sjelljet tona në mjedise shoqërore.

Një restorant i bukur me kuzhinë të shijshme dhe shërbim të mrekullueshëm, mund të shkatërrohet nëse harroni për mënyrën tuaj të sjelljes në tavolinë.

Bright Side ju sjellë disa nga gjërat që nuk duhet të bëni në tavolinën tuaj, gjatë darkave.

Nëse jeni mysafir dhe keni jeni të ftuar për të ngrënë me një grup njerezish, mos u ulni së pari. Është e sjellshme të pyesni mikpritësin se ku të uleni.

Mos u përtypni me gojën hapur dhe mos flisni me zë të lartë. Respektoni atmosferën që stafi i restorantit ka krijuar për ju dhe lëri të tjerët të gëzojnë atë.

Mos i prekni ushqimet në tavolinë duke shqetësuar mysafirët e tjerë. Pyete atë që është ulur afër që të të kalojë pjatën. Kur kalon ushqimin tek të tjerët e bën atë nga e majta në të djathtë.
Mos e prisni të gjithë ushqimin në pjatën tuaj menjëherë. Priteni ashtu si hani.

Mos jini të pasjellshëm me kamarierët. Ata janë atje për të bërë darkën tuaj përvojën më të kënaqshme dhe ata mundohen ta bëjnë më së miri .
Mos e ngrini zërin për të tërhequr vëmendjen e kamerierit. Përdorni kontaktin me sy ose ngriteni gishtin e indeksit në dorën tuaj të djathtë.

Sigurohuni që jeni veshur për këtë rast. Ju kurrë nuk duhet të vini në një restorant të zbukuruar me xhinse dhe një T-shirt. Është gjithmonë mirë të kontrollosh kodin e veshjes paraprakisht.
Mos flisni për çmimet. Edhe nëse janë të lartë, nuk është arsye për t’i treguar ato.

Pasi të keni zgjedhur(lugën, pirunin dhe thikën), nuk duhet t’i vendosni në tavolinë duhet gjithmonë të qëndrojnë në pijatën. Mënyra e vendosjes së enëve në pjatë, megjithatë, është specifike dhe varet nga ajo që ju doni të vendosni.

Nëse bëni pauzë ndërsa hani, vendosni pirunin tuaj dhe thikën paralel me njëri-tjetrin në të dyja anët e pjatës ose vetëm në njërën anë të pjatës . Piruni dhe thika gjithashtu do t’ju ndihmojnë të tregoni se keni mbaruar pjatën tuaj dhe madje tregoni nëse ju pëlqeu apo jo. Për këtë pjesë, ju mund të ndiqni udhëzimet në skemën e mësipërme.

Mos vendosni pecetë në gjoks. Qëllimi i pecetës është që të fshijë ushqimin larg gojës, kështu që sa herë që duhet ta bëni këtë, mbyllni një pjesë të saj rreth gishtit tuaj tregues dhe hiqni ushqimin. Pas një vakt, vendosni pecetin në të majtën e pjatës tuaj.

Mos përdorni mjetet tuaja në mënyrë të rastësishme. Çdo pjatë në të majtë dhe mbi pllakën tuaj kryesore dhe çdo xhami në të djathtë është për ju që të përdorni. Nëse jeni përballur me mjete të shumëfishta dhe nuk keni asnjë ide se si t’i përdorni ato, mbani mend një rregull të thjeshtë – përdorni ato nga jashtë në.
Mos përdorni veglat personale për t’i shërbyer vetes. Përdorni veglat shërbyese.

Mos e shtyni pjatën tuaj larg prej jush kur të keni mbaruar ushqimin. Kamarieri do ta heqë atë.

Ngrënia në një restorant të bukur është një ngjarje shoqërore. Mos u hutoni nga telefoni juaj i mençur dhe përqendrohuni në bisedë.

Asnjëherë mos vendosni telefonin tuaj në tryezë dhe mos përgjigjni asnjë thirrje në tavolinë. Do të ishte më mirë të fikësh telefonin.
Shtuar më 14/09/2018, ora 18:38

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori