Mbani shënime: Ushqimet që kurrë nuk duhet të lahen para gatimit
Shumë njerëz mendojnë se të gjitha ushqimet duhet të lahen para gatimit, por nuk është gjithmonë kështu: le të zbulojmë se për cilat ushqime po flasim.

Që nga fëmijëria ndoshta prindërit tanë dhe ndoshta edhe më shumë gjyshërit tanë na kanë mësuar se duhet të lani gjithmonë ushqimin përpara se ta gatuani dhe ta hani. Sidoqoftë, nuk është gjithmonë e dobishme të kaloni të gjithë ushqimet nën ujë të rrjedhshëm para gatimit. Në fakt ka disa prej tyre që nuk duhet të lahen: le të shohim se cilat!

Një nga këto janë vezët. Të zakonshmet që i gjejmë në supermarket i nënshtrohen një trajtimi me një substancë që mbron guaskën e tyre nga çdo ndotje. Jo vetëm që larja e tyre me ujë nuk do të sjellë ndonjë përfitim, por madje mund të jetë e dëmshme.

Sa për pulën, ky lloj mishi mund të ndotet më parë nga një bakter shumë i rrezikshëm për shëndetin tonë. Po flasim për salmonelën. Është besim i zakonshëm që ky rrezik mund të shmanget duke e larë para gatimit. Në realitet kjo është krejt e kundërta e asaj që duhet të bëhet. Në fakt, me ujë mund të përhapnim edhe këtë bakter. Prandaj do të ishte mirë që menjëherë ta vendosni mishin e pulës për të gatuar dhe më pas, kur uji të jetë formuar, hidhni larg dhe filloni përsëri gatimin.

Po ashtu për të gjithë pjesën tjetër të mishit, si dhe për pulën, do të ishte një praktikë kundërproduktive larja e tij me ujë. Këshilla është ta dezinfektoni atë duke gatuar në temperatura të larta. Parakushti i vetëm do të ishte heqja e ujit të prodhuar, brenda të cilit mund të kishte baktere të krijuara nga nxehtësia.

Makarona. Përkundër asaj që rekomandojnë disa kuzhinierë, mund të jetë e dobishme në disa raste kalimi i makaronave nën ujë. Është, për shembull, kur përgatisim pjatat e ftohta.

Kërpudha.Absolutisht për tu shmangur është larja e kërpudhave, ndoshta edhe duke i zhytur ato në ujë. E gjithë kjo në fakt jo vetëm që nuk do të ketë asnjë përfitim përsa i përket pastrimit, por do ta ulë shijen dhe strukturën e tyre. Padyshim, gatimi në temperatura të larta do të përfundojë punën.

Ushqimet që duhen dezinfektuar

Ushqimet që gjithmonë duhet të lahen dhe dezinfektohen me kujdes me ujë ose sodë buke janë frutat dhe perimet me lëvore të ngrënshme apo edhe me lëvore të pangrënshme.
Shtuar më 12/02/2020, ora 16:17

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori