Kontrolloni nishanet! Mund të rrezikoni kancerin e lëkurës
Nishanët nuk duhen prekur. Ky koncept megjithëse i gabuar vijon të jetë pjesë e mentalitetit të shqiptarëve duke u kthyer në origjinë të shfaqjes së kanceritlëkurës">lëkurës në formën më të rëndë të tij.

Specialistët tregojnë se rastet e personave të prekur nga kjo sëmundje po vijnë gjithnjë e në rritje. Statistikat e sakta në vendin tonë mungojnë, por mjekët venë alarmin se kanceri i lëkurës">lëkurës po prek edhe të rinjtë.

Askush nuk është i mbrojtur nga melanoma, por mjekët thonë se ajo mund të parandalohet duke filluar me një vetëkontroll. Djegia nga dielli është një ndër shkaktarët kryesorë të melanomës prandaj specialistët na rekomandojnë kujdes ndaj tij.

Aq më tepër personat më të rrezikuar nga ky kancer si ata me ngjyrë të çelur lëkure apo që kanë histori familjare me melanomë. Gjithashtu mjekët rekomandojnë shmangien e solarëve për nxirje artificial të lëkurës">lëkurës, pasi ato i konsiderojnë makineritë e kancerit.

Ka 2 lloje kryesore të kancerit në lëkurë, të cilat prekin pjesën me të madhe të njerëzve:

Tumori kanceroz në qelizën themelore është më i përhapur që prek qelizat që ndodhen në shtresën e parë të lëkurës">lëkurës. Është një kancer që nuk përparon shpejt dhe nuk përhapet në pjesët e tjerat të trupit.

Lloji I dytë përfshin gjithashtu një qelizë në shtresën e parë të lëkurës">lëkurës dhe quhet squamous dhe gjithashtu nuk përbën shumë rrezik.

Melanoma është sëmundja më me rrezik pasi prek qelizat të cilat prodhojnë ngjyrën e lëkurës">lëkurës dhe nëse nuk merr mjekimin e duhur në kohën e duhur prek mushkëritë, mëlçinë dhe trurin.

Mjekët këshillojnë njerëzit të vërejnë ndryshimet në poret e lëkurës">lëkurës që mund të ndryshojnë në nishane, në madhësi, në formë. Kurimi i këtij kanceri varet nga lloji dhe nëse ai është përhapur apo jo.

Shkaku kryesor i kanceritlëkurës">lëkurës është ekspozimi ndaj rrezeve ultraviolet (UV). Dielli prodhon rrezatimin UV, por edhe aparaturat estetike siç janë solaret janë burim i prodhimit të tyre.

Pjesa më e madhe e vendeve mesdhetare kanë nivele të larta të rrezeve UV gjatë gjithë vitit. Ky rrezatim nuk mund të shihet ose të ndihet por mund të shkaktojë:

Djegie nga dielli
Plakje të parakohshme të lëkurës">lëkurës
Dëmtim të qelizave të lëkurës">lëkurës që çojnë në krijimin e kanceritlëkurës">lëkurës
Kanceri i lëkurës">lëkurës është i lidhur me dy faktorë: ekspozimin e njeriut gjatë gjithë jetës ndaj rrezeve UV dhe një numër të konsiderueshëm të djegieve që ato kanë patur.

Kërkuesit sugjerojnë që ndërkohë që qelizat e lëkurës">lëkurës janë dëmtuar shpesh në fëmijëri, mund të jetë ekspozimi diellor në moshën madhore që bën këto qeliza të dëmtuara të kthehen në kanceroze.

Kush është në rrezik?

Çdo njeri mund të zhvillojë kancerin e lëkurës">lëkurës, pavarësisht nga ngjyra e lëkurës">lëkurës apo shëndeti i përgjithshëm. Megjithatë, disa njerëz kanë një rrezik më të lartë të kanceritlëkurës">lëkurës sesa të tjerët.

Ju mund të jeni nënjë rrezik të lartë, nëse ju keni:

Quka të shumta në trupin tuaj

Një histori familjare ose personale të melanomës

Periudha të rralla por intensive të ekspozimit ndaj rrezatimit UV, veçanërisht nëse ky ekspozim rezulton në djegie (të tilla sin ë pushime ose gjatë aktivitetit rekreativ)

Lëkurë që digjet shpejt

Flokë të kuq ose bjond dhe sy jeshilë ose blu

Një sistem të dobët imunitar (sistemi imunitar), që mund të jenë shkak për ilaçe të caktuara që e shtypin atë

Njollat diellore (keratozat diellore)

Pikat e kuqe të lëkurës">lëkurës janë quajtur njolla diellore (keratozë diellore). Ato zakonisht ndodhin tek njerëzit mbi moshën 40 vjeçare në zonën e lëkurës">lëkurës të ekspozuar ndaj dielit, siç është koka, qafa, duart dhe këmbët. Disa keratoza diellore mund të zhvillohen në karcinoma bazoqelizore.

Njerëzit me lëkurë të errët kanë një mbrojtje më natyrale kudër kanceritlëkurës">lëkurës sepse lëkura e tyre prodhon më shumë melaminë sesa lëkura me ngjyrë të hapur.

Flisni me doktorin tuaj në lidhje me rreziqet për kancerin e lëkurës">lëkurës. Dermatologu juaj mund t’ju japë këshillat rreth kontrollit të lëkurës">lëkurës tuaj.

Shenjat paralajmëruese

Qukat

Quka është një rritje normale në lëkurë. Qukat shfaqen kur qelizat e prodhimit të pigmentit në lëkurë rriten në grup. Qukat janë shumë të zakonshme. Disa njerëz kanë shumë quka në lëkurë dhe kjo mund të trashëgohet nga familjarët. Ekspozimi I tepërt në diell, veçanërisht në fëmijëri, mund të çojë në zhvillimin e samë shumë qukave në lëkurë.

Nevuset displazike

Quka që ka një formë të parregullt dhe një ngjyrë jot ë njëllojtë quhet nevus displazik. Njerëzit me shumë nevuse displazike janë në një rrezik të lartë të të zhvilluarit të melanomës . nëse ju keni këto quka, ju duhet të kontrolloni rregullisht lëkurën tuaj për ndonjë ndryshim dhe të shihni për pika të reja në lëkurë. Nëse ju vini re ndonjë ndryshim duhet të shkoni menjëherë tek doktori juaj./Shendeti +/
Shtuar më 08/04/2019, ora 19:14
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori