Bebja juaj fle gjatë? Të mirat që i sjell
Menaxhimi i gjumit të foshnjave është një nga detyrat më sfiduese të kujdesjes për një të porsalindur.

Foshnjet e sapolindura nuk janë mësuar me oraret ose ritmet e një dite tipike. Për këtë arsye, ata nuk mund të flenë në kohën e duhur.

Disa njerëz mund të shqetësohen se foshnja është duke fjetur shumë pak ose shumë.

Megjithatë gjumi më i gjatë nuk është diçka që duhet të shqetësoheni. Madje sjell mjaft përfitime shëndetësore.Promovon zhvillimin e trurit
Një komponent i rëndësishëm në maturimin e trurit është ajo që njihet si elasticiteti i trurit. Kjo është aftësia e trurit për të ndryshuar strukturën dhe funksionimin e tij në përgjigje të ndryshimeve mjedisore. Studimet e kryera mbi kafshët kanë treguar se kafshët e reja që janë privuar nga gjumi kanë përjetuar humbjen e këtij elasticiteti të trurit. Kjo humbje pakëson madhësinë e trurit, zvogëlon aftësitë e të mësuarit dhe ndikon negativisht sjelljen. Prandaj, rezultatet e studimit tregojnë se gjumi është shumë jetik për zhvillimin e trurit dhe të elasticitetit të tij.

Ndihmon në përmirësimin e aftësive të të mësuarit
Gjumi i foshnjës luan një rol të madh në konsolidimin e kujtesës. Në një studim, studiuesit u përpoqën të mësonin një gjuhë artificiale për foshnjat 15-muajshe. Foshnjat u ndanë në dy grupe. Një grup fjeti gjumë në mes të mësimdhënies dhe testit dhe grupi tjetër nuk e bëri. Studiuesit zbuluan se foshnjat që merrnin një sy gjumë përpara secilit test ishin relativisht më mirë se ata që nuk kishin. Ata kujtuan fjalët që mësuan.

Përmirëson gjendjen shpirtërore
Jo vetëm foshnjat, por edhe të rriturit, kur janë të privuar nga gjumi nuk janë mirë me humorin. Disa nga studimet kanë treguar se foshnjat që nuk marrin gjumë të mjaftueshëm në përgjithësi bëhen nevrikë dhe tekanjozë. Pra, nëse fëmija juaj ka qenë nervoz deri tani, atëherë kontrolloni nëse engjëlli juaj i vogël ka qenë duke fjetur mjaftueshëm gjumë apo jo.
Shtuar më 31/03/2019, ora 23:33

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori