Studim befasues, foshnjat qajnë në bark nëse nëna pi cigare
Thirrja e parë e një foshnjeje mund të ndodhë në mitër para se të mbërrijë në dhomën e lindjes.

Hulumtimet e reja tregojnë se fetuset mund të mësojnë të shprehin pakënaqësinë e tyre duke qarë në heshtje, ndërsa ende në barkun e nënës, sa më shpejt që në javën e 28-të të shtatzënisë.

Imazhet me ultratinguj me video të fetusit të tretë të tretë tregojnë se ato dukeshin të habitura si përgjigje ndaj një zhurme të ulët të luajtur në barkun e nënës dhe shfaqnin sjellje të qara, të tilla si hapja e gojës së tyre, shtypja e gjuhëve të tyre dhe marrja e disa frymëmarrjeve të parregullta përpara se të dilnim dhe zgjidhja përsëri poshtë.

Studiuesit thonë se rezultatet tregojnë se e qara mund të përfaqësojë një shqetësim, të panjohur të sjelljes, për fetuset njerëzore. Sjelljet e mëparshme të njohura në fetuset e palindura përfshijnë gjumë të qetë, gjendje aktive dhe të zgjuar.

Në një raport të publikuar në numrin aktual të Arkivit të Sëmundjeve në Fëmijëri, hulumtuesit përshkruajnë pengesa në gjetjen ndërsa hulumtojnë efektet e duhanit dhe kokainës në shtatzëni për një qëllim tjetër.

Në këtë studim, hulumtuesit vëzhguan përgjigjen e fetusit të tretë të nënave që përdorën cigare ose kokainë gjatë shtatzënisë, në një tingull të butë të luajtur në barkun e nënës.

Gjatë rrjedhës së studimit, ata zbuluan se disa prej fetuseve dukeshin të qajnë në përgjigje të çarjes.

Për shembull, një videoklip tregon një fetus femëror që e kthen kokën, duke hapur gojën, duke e shtypur gjuhën dhe duke lënë një frymë të vetme të shkurtër, e ndjekur nga një inhalim i thellë dhe dalja në përgjigje të tingullit.

Pastaj fetusi forcon gjoksin e saj dhe lejon nga tre frymëmarrje të shpejtë të shoqëruar nga një mjekër dridhur dhe ngritje e kokës.
Shtuar më 02/04/2019, ora 08:14
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori