Shkencëtarët zviceranë po krijojnë hartën më të madhe 3D të universit
Një konsorcium ndërkombëtar, përfshirë shkencëtarët nga Zvicra, ka përfunduar një studim të përbashkët të kozmosit që analizon disa milionë galaktika për të krijuar hartën më të madhe 3 D të universit.

Sondazhi gjashtëvjeçar, i njohur si Vëzhgimi Spektroskopik i Oskilimit të Barsonit të Zgjeruar "(eBOSS), u iniciua dhe u udhëhoq pjesërisht nga Jean-Paul Kneib, një astrofizikan nga Instituti Federativ i Teknologjisë i Lausanne (EPFL).

Harta 3D është fryt i një bashkëpunimi 20-vjeçar">20-vjeçar me disa qindra shkencëtarë nga 30 institucione të ndryshme në gjithë botën. Ata u mblodhën si pjesë e "Sloan Digital Sky Survey" (SDSS), e cila përdor të dhënat e mbledhura nga një teleskop optik i vendosur në New Mexico, në Shtetet e Bashkuara.

Shtuar më 12/08/2020, ora 20:26

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori