Pse pasaportat kanë vetëm katër ngjyra
Pasaportat në mbarë botën bëhen vetëm me katër ngjyra, të kaltërt, të kuqe, të gjelbërt dhe të zezë.

Ju mund të mendoni se kjo ndodh për shkak të ndonjë rregullore, por në fakt nuk është se ka ndonjë rregull zyrtar që dikton ngjyrën e pasaportës.

Rregull zyrtar është vetëm mënyra se si duhet të duken pasaportat.

Pasaportat duhet të bëhen nga një material që nuk ngrihet dhe që mbetet i lexuar edhe në temperatura të ndryshme.

Edhe pse këto katër ngjyra janë dominuese, disa vende kanë vendosur që të bëjnë ndryshime, duke u dhënë hije më të errëta ose më të lehta atyre.

Arsyeja për zgjedhjen e kufizuar të ngjyrave është shumë më tepër se çfarë do të mendoni.

Vendet zgjedhin këto ngjyra të thjeshta, të errëta, sepse duke shumë zyrtare. Ngjyra e kuqe e errët nuk duhet shumë burokratike, ndërsa ngjyra e errët gjithashtu ka më pas gjasa të tregojnë papastërtinë.

Megjithatë, shtetet islamike përdorin pasaporta të gjelbërta për shkak të religjionit të tyre. Megjithëse shumica e pasaportave të lëshuara në SHBA sot janë blu, ky ndryshim erdhi në vitin 1976, si pjesë e kremtimit dy-vjeçar, para kësaj, nga viti 1941 deri në vitin 1976, pasaportat amerikane ishin të gjelbërta, një ngjyrë që bëri një kthim triumfues midis 1993 dhe 1994 dhe përfshinte një nderim të veçantë për Benjamin Franklin. /albeu.com/
Shtuar më 06/01/2018, ora 21:34

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori