Pse njerëzit hanë më pak kur kanë pirunë të mëdhenj?
Madhësitë më të mëdha të pjesëve zakonisht nënkuptojnë se hamë më shumë ushqim, por sipas studimit të ri, kafshimet më të mëdha çojnë në ngrënie më të paktë.

Madhësitë më të mëdha të racioneve zakonisht nënkuptojnë se hamë më shumë ushqim, por sipas studimit të ri në Journal of Consumer Research, kafshimet më të mëdha çojnë në ngrënie më të paktë, shkruan “ScienceDaily”.

“Në këtë hulumtim kemi ekzaminuar ndikimin e madhësive të vogla ndaj të mëdhave në sasinë e përgjithshme të ushqimit të konsumuar”, shkruajnë autorët Arul Mishra, Himanshu Mishra dhe Tamara M. Masters (i gjithë Universiteti i Utah, Salt Lake City), transmeton lajmi.net.

Autorët kryen një studim në terren në një restorant të njohur italian. Ata përdorën dy madhësi të pirunëve për të manipuluar madhësitë e kafshimit dhe zbuluan se darkat që përdorën pirunë të mëdhenj hanin më pak sesa ata me pirunë të vegjël.

Autorët pastaj filluan të hetonin pse kjo zbulim duket se kundërshton kërkimet e mëparshme mbi madhësitë e pjesëve.

“Ne vëzhgojmë që darkat vizitojnë restorantin me një qëllim të përcaktuar mirë për të ngopur urinë e tyre dhe për shkak të këtij qëllimi të përcaktuar mirë ata janë të gatshëm të investojnë përpjekje dhe burime për të ngopur qëllimin e tyre të urisë”, shkruajnë autorët.

Darkat mund të kënaqin urinë e tyre duke zgjedhur, ngrënë dhe paguar për ushqimin e tyre – të gjitha këto përfshijnë përpjekje.

“Madhësia e pirunit u siguroi darkave një mjet për të vëzhguar përparimin e qëllimit të tyre”, shpjegojnë autorët.

“Reagimi fiziologjik i ndjenjës së ngopjes ose sinjali i ngopjes vjen me një vonesë në kohë. Në mungesë të tij, darkat përqendrohen në shenjën vizuale nëse ata po bëjnë ndonjë dëm mbi ushqimin në pjatën e tyre për të vlerësuar përparimin e qëllimit”, transmeton lajmi.net.Autorët e testuan këtë përfundim duke ndryshuar sasitë e ushqimit. Ata zbuluan se kur sasia fillestare e ushqimit ishte më shumë (një pjatë e ngarkuar mirë) darkat me pirunë të vegjël hanin dukshëm më shumë sesa ata me pirunë të mëdhenj.

Kur klientëve ju servireshin racione të vogla, madhësia e pirunit nuk ndikonte në sasinë e ushqimit.

Për të shmangur ngrënien e tepërt, autorët sugjerojnë që konsumatorët të mësojnë të kuptojnë më mirë shenjat e urisë.

“Njerëzit nuk kanë shenja të qarta të brendshme për sasinë e duhur për të konsumuar”, shkruajnë autorët. “Ata lejojnë sugjerime të jashtme, të tilla si madhësia e pirunit, për të përcaktuar sasinë që ata duhet të konsumojnë”.
Shtuar më 12/11/2020, ora 20:14

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori