Paska një arsye pse avionët lyhen me të bardhë
Kur Wilbur dhe Orville Wright arritën atë që historia e përshkruan si "fluturimi i parë i një avioni" në botë në vitin 1903, avionët e kohës padyshim ishin plotësisht të përshtatur për të mbajtur këtë titull.

Por ndërsa koha kalonte me vite dhe dekada edhe avionët filluan të evoluojnë. Këto pajisje dikur ishin "të bëra nga druri dhe kanavaca", sipas Air and Space Magazine. Tani ata janë (për fat të mirë) prej metali.

Ndërsa popullariteti i udhëtimit ajror është rritur, linjat ajrore janë zhvendosur në vendet më të mëdha në mënyrë që të tërheqin sa më shumë pasagjerë. Por një tipar që i bën vërtet të veçantë ata është fakti se thuajse të gjithë janë të lyer me ngjyrë të bardhë.

Po pse është kështu? A nuk do të ishte më e freskët nëse linjat ajrore vendosnin ta përziejnë atë dhe të pikturojnë aeroplanët e tyre të pllakosur ose diçka?

Sipas profesorit të MIT Aeronautikës dhe Astronautikës John Hansman, "në thelb është si të vendosësh rrezet e diellit". E bardha pasqyron rrezet e diellit, duke ndihmuar në mbrojtjen e aeroplanit nga rrezatimi diellor dhe parandalimin e mbinxehjes.

Shumë aeroplanë modernë përmbajnë pjesë të bëra prej plastike ose një përzierje materialesh siç janë fibra karboni dhe tekstil me fije qelqi, të cilat janë më rezistente ndaj Diellit dhe nuk e përthithin nxehtësinë.
Shtuar më 04/09/2019, ora 17:15

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori