NASA dërgon mostra meteorit në botë në kapsula
Anija kozmike OSIRIS-REx e Administratës Kombëtare të Aeronautikës dhe Hapësirës së SHBA (NASA) vendosi mostrat e meteoritit që mblodhi në një kapsulë për ta dërguar në botë.

Kontrolluesit e fluturimit përshpejtuan operacionin pasi mostrat e mbledhura nga krahu robot nga meteori me emrin Bennu, të cilin OSIRIS-REx preku më 20 tetor, filluan të rrjedhin në hapësirë.

Në një deklaratë nga NASA, u shpreh se misioni OSIRIS-REx vendosi me sukses kokën e koleksionistit të anijes kozmike në Kapsulën e Dorëzimit të Shembullit (SRC).

NASA njoftoi më 21 tetor se anija kozmike OSIRIS-REx u ul me sukses në sipërfaqen e meteoritit 500 metra me diametër Bennu për të mbledhur grimcat e rërës dhe pluhurit.

Mostrat e mbledhura nga OSIRIS-REx nga Bennu filluan të shpërndahen në hapësirë ​​kur caku ishte më shumë se 60 gram dhe mbulesa e aparatit për mbledhjen e kampionit nuk ishte mbyllur plotësisht për shkak të grimcave të shkëmbinjve të bllokuar në mes.

Mostrat që do të mblidhen nga anija kozmike e NASA pritet të hapin derën për gjetjet e reja në lidhje me formimin e Sistemit Diellor.

Duke arritur në Bennu në Dhjetor 2018, OSIRIS-REx është planifikuar të kthehet në botë në Shtator 2023.

Japonia kryen misione hapësinore duke synuar mbledhjen e mostrave të shkëmbinjve nga asteroidi "Ryugu" me anijen kozmike "Hayabusa 2" dhe asteroidin "Bennu” me anijen kozmike “OSIRIS-REx".
Shtuar më 31/10/2020, ora 17:17

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori