Ku e ka origjinën 1 Prilli, dita e gënjeshtrave
Dita e Gënjeshtrave, dikur ka qene dita e Vitit të ri. Me ndryshimin e kalendarit nga Julian në Gregorian, disa njerëz ende vazhduan ta festonin 1 prillin si ditën e parë të vitit, duke gënjyer veten, ndërsa të tjerët, që kishin pranuar ndryshimin e kalendarit, filluan të talleshin me ta.

Një tjetër legjendë thotë se kjo praktikë filloi gjatë sundimit të Kostandinit, kur një i hokatar i tha perandorit romak se ai mund të bënte punë më të mirë për drejtimin e perandorisë. Konstantini qeshi dhe e lejoi shakaxhiun e quajtur Kugel të bëhej perandor për një ditë, më 1 prill. Dhe Kugeli e shpalli atë Ditën kur njerëzit mund të bënin çdo shaka e të thonin çdo gjë të vërtetë ose jo.

Ky shpjegim nga Joseph Boskin, profesor i historisë në Universitetin e Bostonit, u botua nga Associated Press dhe u shtyp nga shumë gazeta më 1 prill të vitin 1983. Më pas, profesor Boskin telefonoi redaktorin dhe i tha se e kishte sajuar ngjarjen me rastin e Ditës së Gënjeshtrave. U deshën disa javë që agjencia e njohur e lajmeve AP të kuptonte se ajo vetë kishte qenë viktima e një gënjeshtre të 1 Prillit, dhe u kërkoi ndjesë lexuesve.

527 – Perandori Bizantin Justin I emëron si bashkë-perandor dhe pasardhës në fron nipin e tij Justinian, i cili më vonë do të njihej si Justiniani i Madh. Justiniani (ilir) krijoi Kodin Civil dhe urdhëroi ndërtimin e katedrales Hagia Sofia në Kostandinopojë. Më 535, ai dekretoi themelimin e qytetit Justiniana Prima, duke e bërë atë kryeqytetin e prefekturës së Ilirisë në vend të Selanikut. Një epidemi murtaje shënoi fillimin e fundit të epokës së tij. Justiniani konsiderohet shenjt mes të krishterëve ortodoks. Ai përkujtohet edhe nga Kisha Luterane, çdo 14 nëntor.
Shtuar më 01/04/2020, ora 21:49

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori