Këto janë varrezat më të famshme në botë (FOTO LAJM)

Varrezat Highgate, Londër, kanë qenë prej kohësh vendi më i lakmuar për t’u varrosur. Tashmë të mbuluar me dredhka, varret kanë një pamje vërtet tërheqëse. Mes 170,000 varreve janë ato të Karl Marksit, Lucien Frojdit, novelistit Xhorxh Eliot, e madje edhe të një spiuni rus që u varros me arkivol të vulosur me plumb, për shkak se trupi kishte ende rrezatim.
Në botën moderne është e vështirë që vdekja dhe e bukura të vendosen në të njëjtën fjali, por arti i mendjes krijuese të njeriut e ka futur të bukurën edhe në stacionin e fundit të jetës.

Varrezat Père Lachaise në Paris, për shembull, sot kanë me dhjetëra mijëra varre, edhe të disa personave të famshëm të letërsisë. Pra, përveçse një vend varrimi, kthehen edhe pika historike, oaze në mjedisin urban.

Ndërsa në veri të Rumanisë, “Varrezat e Gëzueshme” kanë vetëm qindra varre, por janë të lyera me ngjyra shumë të gjalla, dhe epitafet kanë poema komike. Një spektakël pamor që i ndihmon të afërmit të ruajnë kujtime të rëndësishme të të dashurve.
Shtuar më 18/04/2019, ora 15:56
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori