Ja cilët janë librat më të shtrenjtë në botë
“The Codex Leicester”, libri i Leonardo da Vinçit është një prej librave më të shtrenjtë në botë. Në një listë me librat më të shtrenjtë në botë të publikuar nga “Sotheby”, vepra e Da Vinçit kushton 30.8 million dollarë i ndjekur nga “Ungjijtë”, I “Urdhri i Shën Benedikti e Henry Lion” – me një vlerë 11.700.000 dollarë.

“Kodi i da Vinçit”, me 72-faqe është e mbushur me Musings, shkrime me dorë, të mendimtarit të madh dhe teorive mbi çdo gjë nga fosilet me lëvizjen e ujit në atë që e bën shkëlqimin e hënës. Dorëshkrim ishte blerë për herë të parë në 1717 nga Thomas Coke, i cili më vonë u bë Earl & Leicester, dhe pastaj, në vitin 1980, u ble nga pasuria Leicester nga koleksionisti artit Armand Hammer (emri i të cilit doli nga dorëshkrimi dhe për katërmbëdhjetë vjet ai ishte në pronësi të këtij libri). Në vitin 1994, Bill Gates e bleu atë në një ankand për 30.800.000 dollarë, duke e bërë atë librin më të shtrenjtë të blerë ndonjëherë. “Ungjijtë” , Urdhri i Shën Benedikti e Henry Lion – 11.700.000 dollarë

Porositur fillimisht nga Henry Lion, Duka i Saksonisë, për altarin e Virgjëreshës Mari në Katedralen Brunswick, ky libër ungjilli u ble nga qeveria gjermane në Sotheby të Londrës në vitin 1983 për 8.140.000 pound ose rreth 11.700.000 dollarë në atë kohë. Libri ka 266 faqe, duke përfshirë 50 faqe të plota- me ilustrime, libri është konsideruar një kryevepër e dorëshkrimit romane të shekullit të 12-të.

“Zogjtë e Amerikës”, James Audubon - 11.500.000 dollarë

Në vitin 2000, ishte ankandi ku Christie i cili nxorri në ankand një kopje (një nga vetëm 119 kopjeve të plota të njohura në botë) e Shpendëve në Amerikë për 8.802.500 dollarë. Dhjetë vjet më vonë, një tjetër botim i plotë i kopjes së parë u shit në Londër në “Sotheby” për 7.321.250 pound ose rreth 11.500.000 dollarë. Sot, një tjetër kopje enorme e vendosur në katër vëllime doli përsëri për ankand nga “Christie”, dhe ndoshta do të jetë një tjetër rekord botëror.

“ The Canterbury Tales”, Geoffrey Chaucer – 7.500.000 dollarë. Një botim i parë i shekullit të 15- është shitur për 4.6 milion pound (ose rreth 7.500.000 dollarë në atë kohë) po nga Christie në Londër në vitin 1998.

“Folio i Parë”, i William Shakespeare – 6.166.000 dollarë
Edhe pse çmimi fillestar i “Folio O Parë”, ishte një e vetme, (një ose dy më shumë i lidhur në lëkurë ose stolisur ndryshe), kopjet e paprekura tani janë në mesin e librave më të shtrenjtë dhe i gjen në mesin e librave më shumë të çmuar në mesin e librit, të shekullit, ku kanë mbetur vetëm 228 kopje që i kanë shpëtuar egzistencës prej 750 kopjeve origjinale. Në vitin 2001, bashkë-themeluesi i Mocrosoft Paul Allen e ka blerë një kopje për 6.166.000 dollarë
Shtuar më 03/09/2013, ora 17:46
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori