COVID-19/ Pse disa njerëz nuk shërohen nga koronavirusi?
Për shumicën e njerëzve, Covid-19 është një sëmundje e shkurtër, e lehtë, por për disa të tjerë është luftë me simptoma të tilla si : lodhja e qëndrueshme, dhimbja e vazhdueshme dhe gulçimi për muaj.

Sëmundja e njohur si “Long Covid” ka një efekt dobësues në jetën e njerëzve dhe historitë e rraskapitjes edhe pas një shëtitje të shkurtër. Keto po behen dukuri të zakonshme.!!
Çfarë është Covid afatgjatë?

Nuk ka asnjë përkufizim mjekësor ose listë të simptomave të zakonshme për të gjithë pacientët – dy njerëz me Covid – që zgjat shumë, mund të kenë përvoja shumë të ndryshme te simptomave te tyre. Sidoqoftë, karakteristika më e zakonshme është lodhja gjymtuese.

Simptoma të tjera përfshijnë: gulçim, kollë që nuk do të shuhet, dhimbje kyçesh, dhimbje muskujsh, probleme të dëgjimit dhe shikimit, dhimbje koke, humbje ere, shije, si dhe dëmtimin e zemrës, mushkërive, veshkave dhe zorrëve.

Janë raportuar probleme të shëndetit mendor, përfshirë depresionin, ankthin dhe vështirësinë e të menduarit qartë. Kjo mund të shkatërrojë plotësisht cilësinë e jetës së njerëzve.

Covid – afatgjatë nuk është vetëm një person që kërkon kohë të shërohet nga një qëndrim në kujdesin intensiv. Edhe njerëzit me infeksione relativisht të lehta mund të përfundojnë me probleme serioze dhe të qëndrueshme shëndetësore.

“Nuk ka dyshim se Covid afatgjatë ekziston”, ku pacientë me Covid afatgjatë në klinikën e tyre kane sindromën e lodhjes kronike.

A duhet të keni një Covid të rëndë për të rrezikuar një Covid afatgjatë?

Duket se jo.

Gjysma e njerëzve në një studim në Dublin ishin ende të lodhur 10 javë pasi ishin infektuar me koronavirus. Një e treta e tyre fizikisht nuk ishin në gjendje të ktheheshin në punë. Është e rëndësishme të theksohet se mjekët nuk kanë gjetur ndonjë lidhje midis ashpërsisë së infeksionit dhe lodhjes.

Sidoqoftë, rraskapitja ekstreme është vetëm një nga simptomat e Covid – që zgjat shumë.

Si e shkakton virusi ‘Covid in- me jetëgjatësi’?

Ka shumë ide, por nuk ka përgjigje përfundimtare.

Virusi mund të jetë pastruar nga pjesa më e madhe e trupit, por vazhdon të mbetet në disa xhepa të vegjël.

“Nëse ka diarre të zgjatur, virusi është në zorrë, nëse ka humbje të nuhatjes, është në nerva – kështu që ky mund të jetë shkaku i problemit.

Koronavirusi mund të infektojë drejtpërdrejt një larmi të gjerë të qelizave në trup dhe të shkaktojë një përgjigje imune tepër aktive e cila gjithashtu shkakton dëme në të gjithë trupin.

Besohet se sistemi imunitar nuk kthehet në normalitet pas infektimit me Covid dhe kjo çon në shëndet të dobët.Por Covid gjithashtu mund të ndryshojë metabolizmin e njerëzve.

Çfarë duhet të bëj nëse mendoj se kam një Covid të gjatë?

Rekomandohet, të kurseni energji, te jeni me “nikoqirë”!!! 1- Ecni me ritëm në mënyrë që të mos punoni shumë dhe sigurohuni që të pushoni mjaftueshëm! 2- Planifikoni ditët tuaja në mënyrë që aktivitetet tuaja më të lodhshme të shpërndahen gjatë javës! 3- Përcaktoni përparësitë – mendoni se çfarë duhet të bëni dhe çfarë mund të shtyhet! /shendeti.al
Shtuar më 25/11/2020, ora 23:56

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori