Çfarë ndodh me ne kur vuajmë nga dashuria (FOTO LAJM)

Vuan edhe trupi - Trishtimi i dashurisë nuk përfshin vetëm trurin dhe shpirtin, por gjithashtu vepron në një mënyrë të rëndësishme në trup. Vuajtjet e dashurisë, në fakt, manifestohet përmes dhimbjes fizike, me një sërë ndjesish tipike: ndjeshmëria e të pasurit një plagë në zemër ose gjoks, dhimbje stomaku, pagjumësia, ankthi, mungesa e oreksit, ndjenja e boshllëkut dhe më shumë. Kjo ndodh sepse sistemi nervor qendror përpunon dhimbjen fizike dhe psikologjike në të njëjtën mënyrë. Dhimbja e dashurisë gjithashtu mund të shkaktojë një rënie të imunitetit. Sidoqoftë, rrit prodhimin e hormoneve të stresit që janë të dëmshme për shëndetin e muskujve të zemrës. Ekziston edhe një sindromë e vërtetë klinike, i quajtur "sindromi i zemrës së thyer" ose, në terma mjekësorë, "kardiomiopatia e Tungos", e cila në raste shumë të rralla mund të çojë në vdekje.
Shumë njerëz kanë gjetur çelsin e zemrës apo kanë një krah të djathtë gjithmonë për diçka. Mungesa e dashurisë mund të shkaktojë një trishtim të madh sentimental te njerzit.

Vetëm ata që kanë vuajtur për dashuri, e dinë sa e fortë është dhimbja në ato momente. Është një vuajtje që përfshin gjithë qenien tonë, në trup dhe shpirt, gjë që na pengon të mendojmë, të hamë dhe jetojmë.

Po pse vuajmë kaq shumë? Shkenca ka hetuar atë që ndodh në organizmin tonë dhe ka zbuluar disa nga mekanizmat që shkaktohen kur lidhja jonë e dashurisë shkon në thërrime: dëshpërimi i krijuar është i vendosur në shtresat më të thella të trurit tonë.
Shtuar më 18/05/2019, ora 15:28
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori