​Zbulimi i ujit në Hënë mund të rikthejë kërkimet për alienët
Ndërsa uji është zbuluar në hënë, disa njerëz spekulojnë se mikrobet e huaj mund të jetojnë në sipërfaqen e satelitit të vetëm të Tokës.

Deri në dekadën e fundit, shkencëtarët konsideronin Hënën si një trup hapësinor të thatë, pa asnjë gjurmë uji. Por, një seri zbulimesh sugjeruan që fqinji kozmik i Tokës ka gjurmë uji të bllokuara në sipërfaqe. Tani, NASA, duke përdorur teleskopin SOFIA, ka zbuluar se sasia e ujit në Hënë mund të jetë më e lartë sesa mendohej më parë.

Raporti i ri i studimit të botuar në revistën Nature Astronomy, sugjeroi që uji në Hënë përfshin akullin e ruajtur përgjithmonë në kurthet e ftohta në hije në polet hënore.

Disa studime të mëparshme kishin gjetur indikacione të pranisë së ujit në sipërfaqen hënore, por deri më tani, shkencëtarët nuk kishin kuptuar nëse substanca është H2O apo hidroksil. Sidoqoftë, raporti i ri i studimit sugjeron fuqimisht se ka ujë molekular në hënë, madje edhe në zonat e ndriçuara nga dielli.

"Nëse zbulojmë se uji është mjaft i bollshëm në vende të caktuara, ne mund të jemi në gjendje ta përdorim atë si një burim për eksplorim. Mund të përdoret si ujë i pijshëm, oksigjen i frymëmarrjes dhe karburant rakete", tha për AFP Casey Honniball nga Instituti i Gjeofizikës në Havaje dhe bashkautori i studimit.

Sipas studiuesve, ky zbulim i ri ka një rëndësi të drejtpërdrejtë në formësimin e sondave të ardhshme hapësinore, veçanërisht në një kohë kur NASA po planifikon të dërgojë njerëz në Hënë deri në vitin 2024. Ndërtimi i një baze të përhershme hënore përpara misionit të kolonizimit të Marsit është qëllimi përfundimtar i misionit Artemis dhe zbulimi i ujit me siguri mund të lartësojë suksesin e këtyre misioneve të ardhshme.

Prania e ujit gjithashtu zgjeron mundësinë e pranisë aliene. Edhe pse këta alienë nuk mund të jenë ‘burra të vegjël të gjelbër’ që përshkruhen shpesh në filma, mikrobet jashtëtokësore mund të lulëzojnë diku në ujërat e sipërfaqes hënore.
Shtuar më 28/10/2020, ora 13:31

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori