Vatikani: Kosova, djepi i Kishës Ortodokse Serbe
Kardinali Wallter Kasper thotë për gazetën "Kathpress" se Vatikani nuk ka ndërmend t'a njohë pavarësinë e shpallur njëanshëm nga shqiptarët e Kosovës.

Kardinali është kryetar i Këshillit Papnor për Promovimin e Unitetit të Krishterë me seli në Vatikan. Ai ishte në vizitë muajin e kaluar në Rusi, ku u takua me kreun e Kishës Ortodokse Ruse patriarkun Aleksei II. Pas takimit tha për mediat ruse se, “Vatikani kupton shqetësimet e Rusisë dhe Kishës Ortodokse mbi problemin e Kosovës. Ne gjithashtu kuptojmë se Kosova është djepi i Kishës Ortodokse serbe”.

Ai gjithashtu shtoi se, pozicioni i Selisë së Shenjtë është se të gjitha minoritetet etnike kanë të drejta të barabarta fetare , kulturore , sociale dhe për vetëvendosje. Por sipas Kardinalit Kasper, serbët janë seriozisht të “kufizuar” në arritjen e këtyre të drejtave.

Wallter Kasper brenda qarqeve diplomatike të Vatikanit njihet si “një prej personaliteteve më me ndikim të Kishës dhe një ndër diplomatët më të mirë të Vatikanit dhe si njeri që gëzon besimin e tanishëm të Papa Benediktit të XVI”.

Siç duket në ndryshimin e pozicionit të tanishëm të Vatikanit nuk ka ndikuar as prezenca e komunitetit të vogël katolik në Kosovë.

Komuniteti më shumë se 60 mijë katolikë me origjinë kryesisht etnike shqiptare ka përjetuar vështirësi me çështjet praktike në jetën e Kishës, Vatikani shpreson gjithashtu për të përmirësuar marrëdhëniet mes kishave lokale dhe Kishës globale. Kur Kryepeshkopi Juliusz Janusz u emërua nga Papa Benedikti XVI, si ambasador të ri, në Slloveni më 10 shkurt, ai ishte gjithashtu i ngarkuar me përgjegjësinë e delegatit apostolik në Kosovë.

Zyra e shtypit e Selisë së Shenjtë shpjegoi se si një delegat apostolik ka përgjegjësinë e tij “thjesht të karakterit kishtar” dhe se “lidhja mes Vatikanit dhe katolikëve në Kosovë është krejtësisht e dallueshme nga aktiviteti diplomatik”.

“Misioni i një delegati apostolik nuk është i një natyre diplomatike, por i përgjigjet kërkesës për të plotësuar në mënyrë adekuate nevojat baritore të besimtarëve katolikë” shtoi Vatikani.

Në gazetën “Politika të Beogradit Serbisë” intervistuar Kryepeshkop Orlando Antonini, Nunci i Vatikanit në Serbi, në lidhje me pasojat e emërimit, shkruan gazeta Tribuna, sipas të cilës, ai dha garanci se Selia e Shenjtë nuk ka ndryshuar qëndrimin e saj në lidhje me Kosovën.

"Delegatët apostolikë ekzistojnë në situata të ngjashme në të gjithë botën Porto Riko, për shembull, është ligjërisht një territor amerikan, por ajo është brenda juridiksionit të Kishës së Republikës Dominikane. E njëjta gjë është e vërtetë për ishujt e Karaibeve dhe vende të tjera në botë",-shpjegoi ai.

Si për diskutim në Vatikan për njohjen e pavarësisë, Nunci tha Selia e Shenjtë nuk do të flasë deri sa qeveritë në Prishtinë dhe Beograd nuk do të merren vesh vet mbi temën e statusit të Kosovës. /albeu.com/
Shtuar më 30/10/2013, ora 13:38

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori