OSBE: Palët duhet të vetëpërmbahen dhe të hyjnë në dialog
Liderët e OSBE-së kanë reaguar në lidhje me krizën politikeShqipëri duke u deklaruar se palët duhet të vetëpërmbahen dhe të hyjnë në një dialog pa parakushte.

Njoftimi i OSBE për situatën politikeShqipëri:

OSBE ka monitoruar nga afër ngjarjet dhe ka kërkuar vazhdimisht të gjithë aktorët relevantë shqiptarë që të angazhohen në politika konstruktive, të respektojnë proceset demokratike të vendit dhe të tregojnë përmbajtje. Tani, më shumë se kurrë, është e domosdoshme që aktorët shqiptarë të punojnë së bashku për të thyer bllokimin aktual, të angazhohen në dialog pa parakushte dhe, pavarësisht nga polemikat kushtetuese, të sigurojnë mbajtjen paqësore të zgjedhjeve të dielën. Ne u bëjmë thirrje të gjithë aktorëve të mbështesin sundimin e ligjit, të respektojnë rolet kushtetuese të institucioneve përkatëse demokratike dhe të drejtat themelore, të shmangin dhunën dhe t’u bëjnë thirrje institucioneve të zbatimit të ligjit që të përdorin masa proporcionale.

Pavarësisht nga natyra e diskutueshme e këtyre zgjedhjeve, OSBE dënon ashpër sulmet e fundit të dhunshme ndaj organeve përgjegjëse për organizimin e zgjedhjeve në komunat e ndryshme në Shqipëri, në shkolla dhe në materialet e votimit. Të gjitha kontradiktat politike dhe administrative duhet të zgjidhen në bazë të ligjit dhe proceseve ligjore. Çdo përpjekje për të prishur procesin demokratik përmes veprimeve të dhunshme ndalon përparimin e vendit dhe njollat ​​e reputacionit të saj ndërkombëtar. Jo vetëm kryerësit e dhunës, por edhe nxitësit, duhet të mbajnë përgjegjësi ligjore. E njëjta gjë vlen edhe për të gjitha shkeljet e tjera lidhur me zgjedhjet, si blerja e votave, shpërdorimi i burimeve publike dhe presioni lidhur me zgjedhjet për punonjësit publikë.

Duke pasur parasysh përparimin e vendit në fushat kyçe të viteve të fundit, të ilustruar me miratimin unanim të 56 shteteve të tjera pjesëmarrëse, ne jemi të bindur se Shqipëria do të jetë në gjendje të bëjë përparim nëse një ndjenjë e pjekur e përgjegjësisë lidhur me progresin e vendit dhe reputacionin janë nxitur në vend.

Si gjithmonë, OSBE-ja është e gatshme – si përkrahëse dhe një partnere – të punojë me institucionet kombëtare sipas prioriteteve të tyre dhe në interes të të gjithë qytetarëve shqiptarë. Pas 30 qershorit, OSBE do të mbështesë fuqishëm një qasje të përtërirë dhe më themelore për reformën në vend, sipas kërkesave dhe aspiratave të popullit të saj. Në veçanti, ne shpresojmë që të kemi më shumë progres në reformën e gjyqësorit.
Shtuar më 27/06/2019, ora 20:04

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori