Në Epir flitej më së shumti shqip
Në këtë dokument paraqiten disa të dhëna interesante për popullsinë në Epir në vitin 1878-të.

Të dhënat paraqiten në atë që Sami Frashëri e ka quajtur “Statistikat e Epirit”, botuar tek "Përpjekja e Jonë" vol IV, nr 5-6.

Sipas shkrimit në fjalë të Samiut, në Epir kanë jetuar gjithsej 632.983 persona, nga të cilët 479.238 persona kanë qenë shqiptarë, e ndërsa greqisht kanë folur 120.489 persona.

Në regjistrimin e popullsisë, në fakt ndarja është bërë në bazë të fesë dhe jo në bazë të gjuhës.

Sipas të dhënave që paraqit rilindasi ynë, Sami Frashëri, në Epir kanë jetuar 329.696 myslimanë dhe 303.287 të krishterë, duke përfshirë këtu dhe hebrenjtë.

Dokumenti është prezantuar nga studiuesi Cezar Ndreu. /albeu.com/
Shtuar më 06/08/2014, ora 20:11
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori