Kërkesat për azil të shqiptarëve u dyndën vendeve të Europës, shumicës do t'i refuzohet
Ndonëse numri i shqiptarëve që kërkojnë azil është më i larti nga gjithë shtetet e tjera të Europës, aplikimet e tyre në vendet e Bashkimit Europian dhe të tjera kanë një probabilitet shumë të madh që të refuzohen.

Sipas të dhënave të Eurostat, në vitin 2019">2019 vetëm 1470 kërkesa për azil morën një vendim pozitiv, ose 7.2% e totalit. Gjithsej u shqyrtuan rreth 20 mijë aplikime.

Numri më i lartë i vendimeve pozitive ishte nga Franca, me 820 të tilla, ose 55% e vendimeve positive në total. Franca kishte dhe numrin më të lartë të kërkesave me rreth 11 mijë (shiko tabelën në fund). Më pas renditet Britania e madhe me 395 dhe Italia me 125.

Në raport me përqindjen e aplikimeve të pranuara, vendin e parë e zë Zvicra, që ka dhënë vendim pozitiv për 40% të aplkimeve (20 pozitive nga 50 kërkesa gjithsej), e ndjekur nga Britania me 23.5%, Austria me 18.2%, Irlanda me 13%. Në Irlandë, shqiptarët janë të tretët për marrjen e statusitmbrojtjes.

Shtete të tila si Holanda, Luksemburgu, Holanda, Suedia nuk kanë pasur asnjë vendim pozitiv. Sidmos refuzimi i latë ishte në Suedi, ku nga 480 kërkesa, asnjë nuk ka marrë përgjigje pozitive.

Në vitin 2019">2019, Bashkimi Evropian prej 27 Shteteve Anëtare (BE) iu dha statusin e mbrojtjes 295 800 azilkërkuesve. Krahasuar me vitin 2018 (316 200), numri i përgjithshëm i personave që iu dha statusi i mbrojtjes ishte 6% më i lartë. Për më tepër, BE pranoi 21 200 refugjatë të shpërndarë në vitin 2019">2019. Ky informacion jepet nga Eurostat, zyra e statistikave të Bashkimit Evropian.

Numri i përgjithshëm i azilkërkuesve të pajisur me mbrojtje në EU në 2019">2019 përbëhej nga 141 100 dhënie të statusit të refugjatit (48% e të gjitha vendimeve pozitive), 82 100 grante mbrojtje ndihmëse (28%) dhe 72 700 grante mbrojtje humanitare (25%) .

Grupi më i madh i përfituesve të statusitmbrojtjes në BE në vitin 2019">2019 mbetën sirianët (78 600 ose 27% e numrit të përgjithshëm të personave që kishin statusin e mbrojtjes në BE), pasuar nga Afganët (40 000 ose 14%) dhe Venezuelasit (37 500 ose 13%). Numri i Venezuelasve u rrit me gati 40 herë në 2019">2019 në krahasim me 2018, kur pothuajse 1 000 Venezuelës iu dha statusi i mbrojtjes në BE.

Në mesin e Sirianëve që iu dha statusi i mbrojtjes në BE, 71% u regjistruan në Gjermani (56 100). Për afganët pjesa më e lartë 41% u regjistrua edhe në Gjermani (16 200). Pothuajse të gjitha grantet e statusitmbrojtjes për Venezuelasit u regjistruan në Spanjë (35 300), 94% e totalit të BE-së./Monitor

Shtuar më 28/04/2020, ora 08:07

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori