Inagurohet Universiteti BEDËR (VIDEO)
U inagurua sot hapja e Univeristetit “Hëna e Plotë” në Sauk të Tiranës.
Ky universitet është hapur nga Komuniteti Musliman i Shqipërisë pas shumë vitesh kërkesë. Në ceremoninë e prerjes së shiritit të inagurimit ishte edhe kryeministri Sali Berisha, i cili e vlerësoi lartë punën e bërë gjer më tani, teksa premtoi mbështetje të vazhdueshme për nisma të tjera të këtij komuniteti.

Duke e konsideruar hapjen e këtij universiteti si një kontribut të madh për vendin, Berisha tha se "mësimet mbi Zotin janë mësimet më të vyera mbi të cilat ndërtohet morali njerëzor". Kjo shkollë, sipas tij, "është një zhvillim i rëndësishëm në formimin, edukimin dhe promovimin e mësimeve të Kuranit dhe Zotit".

"Shqiptarët janë një komb me liri të plotë besimi, por nga ana tjetër respektojnë plotësisht besimet e njëri-tjetrit. Jam i bindur se ky universitet do të japë një kontribut të madh në konsolidimin gjithnjë e më të madh të këtij virtyti më të arrirë që kanë shqiptarët dhe kombi ynë në veçanti", tha Berisha, ndërsa shprehu bindjen se te mirëkuptimi, bashkëpunimi dhe toleranca ndërfetare qëndron forca e besimit te Zoti.

Sipas tij, "ky është mesazhi i shkëlqyer që ky komb i vogël i përcjell qytetërimit të madh perëndimor dhe botëror". "Ky mesazh njerëzor dhe hyjnor u ripërtëri pas një kalvari të egër dhe po rezonon gjithnjë e më shumë në Europë dhe botë. Për 45 vite me radhë, ky komb ishte arenë e përballjes midis besimit tek Zoti dhe rrugës tjetër, që donte me çdo kusht t'i bindte shqiptarët se ajo ishte rruga e vetme", tha Berisha.

Universiteti BEDËR do të ofrojë programe studimore të ciklit të parë në dy fakultete me gjashtë departamente. Në Fakultetin e Shkencave Humane do të ofrohen programet e studimit nën Departamentin e Shkencave Islame, Departamentin e Shkencave Juridike dhe Departamentin e Shkencave të Komunikimit. Ky fakultet do të përmbajë gjithashtu edhe një qendër kërkimore “Për Dialogun Ndërfetar dhe Ndërkulturor”. Fakulteti i Filologjisë dhe Edukimit do të ofrojë tre mundësi të tjera studimi në Departamentin e Gjuhës dhe Letërsisë Angleze, Departamentin e Gjuhës dhe Letërsisë Arabe dhe Departamentin e Gjuhës dhe Letërsisë Turke. Ndërkohë, në këtë fakultet do të jetë aktive edhe Qendra kërkimore-zhvillimore “Për Gjuhën dhe Letërsinë Shqipe”.

Universiteti BEDËR do të jetë një institucion i standardeve ndërkombëtare, duke synuar tërheqjen dhe arsimimin e të rinjve jo vetëm nga Shqipëria dhe hapësira mbarë-shqiptare por edhe nga vendet e tjera të rajonit dhe Evropa, duke u bërë kështu një qendër e promovimit të vlerave islamo-shqiptare.

Mësimdhënia në Universitetin BEDËR do të zhvillohet në gjuhët arabe, shqipe dhe turke, ndërkohë që edhe gjuha angleze do të jepet në mënyrë intensive si lëndë e gjuhës së huaj gjatë gjithë kohëzgjatjes së studimeve.

Universiteti BEDËR, i pari i këtij lloji në Shqipëri, me një infrastrukturë moderne dhe nën kujdesin e një stafi të përkushtuar akademik, ofron mundësi studimi të mbështetur në kurrikula në përputhje me standardet bashkëkohore ndërkombëtare, programe studimi multidisiplinore dhe mundësi për marrjen e dy diplomave.

Universiteti BEDËR synon përshtatjen me konceptin akademik të parimeve themelore Islame dhe njerëzore, duke vlerësuar traditën mbarë-shqiptare dhe vlerat universale. Përgatitja e specialistëve të lartë, në përputhje me kërkesat dhe nevojat e shoqërisë në ndryshim dhe zhvillim si dhe ndërmarrja e studimeve dhe punës kërkimore për çështje sociale që shqetësojnë myslimanët shqiptarë dhe shqiptarët në tërësi në hapësirën ku jetojmë është një tjetër synim i rëndësishëm i Universitetit BEDËR.

Puna kërkimore dhe studimore në shkencave sociale dhe fetare për të pasur një shoqëri të mbushur me vlera; Promovimi dhe forcimi i harmonisë fetare, tolerancës, bashkëjetesës dhe bashkëpunimit, dialogut ndër-fetar dhe atij ndërkulturor; Promovimi i modelit shqiptar të bashkëjetesës dhe tolerancës fetare dhe dialogut ndër-fetar në botë si dhe kryerja dhe publikimi i studimeve të përbashkëta ndër-fetare mes akademikëve dhe studiuesve të tre besimeve monoteiste janë një pjesë e rëndësishme që Universiteti BEDËR synon të realizojë nëpërmjet aktivitetit të tij.

Universiteti BEDËR do të pranojë një numër të kufizuar studentësh për çdo departament, duke synuar së pari cilësinë në përgatitjen e tyre. Kandidatët të cilët dëshirojnë të ndjekin studimet pranë Universitetit BEDËR, duhet të plotësojnë kriteret e nevojshme për regjistrim siç janë mesatarja mbi 8.00 e shkollës së mesme, kalimi me sukses i provimit të hyrjes apo rezultate të arritura në konkurse dhe provime të tjera të njohura në shkallë kombëtare dhe ndërkombëtare. /start/albeu.com/

Shikoni Videon:


Shtuar më 07/04/2011, ora 13:00
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori