"BE rrezikon konfliktin nëse vazhdon të refuzojë zgjerimin"
Në vend që t’ua lënë votuesve, udhëheqësit marrin vendime të pakuptimta për zgjerimin e Bashkimit Evropian, thuhet në një analizë.

Një artikull i Bloomberg, i cili ka analizuar propozimin e Francës për të reformuar procesin e pranimit në BE, shprehet se procesi i propozuar nuk do të përparonte me metodën ekzistuese, por sugjeron që presidenti francez Emmanuel Macron po përpiqet të shtypë kundërshtimet e mëtejshme burokratike të bllokut, transmeton lajmi.net.

Procesi i tanishëm kërkon që vendet kandidate të BE të miratojnë dhe të zbatojnë rregullat evropiane në 35 fusha, duke demonstruar përkushtimin e tyre ndaj demokracisë dhe sundimit të ligjit, si dhe aftësinë e tyre për të funksionuar si ekonomi e tregut.

Progresi në të 35 fushat vlerësohet rregullisht dhe vendet njoftohen nëse ngecin ose bien në disa segmente shoqërore.

Ai është një proces mjaft i përpunuar dhe i testuar mirë, në fund të së cilit, si një shpërblim i madh, bëhet anëtarësimi i plotë në BE, vëren analiza e Bloomberg.

Gjatë fundjavës, botimi evropian i ‘Politica’ publikoi një dokument francez jozyrtar, të dërguar për shqyrtim për vendet e tjera anëtare të BE-së, që përmbante propozime për reformën e zgjerimit.

Ai mbron ndryshimin e procesit aktual në përputhje me katër parime – duke e bërë atë më gradual, duke imponuar kushte të qarta dhe lehtësisht të verifikueshme për kalimin nga një fazë në tjetrën, duke e lidhur çdo test me përfitime të prekshme ekonomike dhe duke prezantuar kërcënimin se procesi mund të kthehet.

Teorikisht, kjo vepron si një ndryshim i rëndësishëm, vlerëson Bloomberg.

Franca propozon shtatë hapa në të cilat procesi do të ndiqej dhe vendet kandidate do të fitonin qasje në programet dhe fondet e zgjedhura të BE-së para anëtarësimit të plotë.

Sidoqoftë, vlerësohet se në praktikë kjo nuk është shumë ndryshe nga ajo që është në dispozicion tani.

Programet specifike të BE-së janë të hapura për këto vende, madje edhe ato me të cilat negociatat e pranimit nuk janë hapur zyrtarisht, tha Bloomberg.

Sipas dokumentit, Franca dëshiron që Komisioni Evropian, në përputhje me idetë e tyre, të bëjë një propozim përfundimtar deri në janar të vitit 2020.

Kjo është vështirë e realizueshme, duke marrë parasysh që KE është i preokupuar me delegimin e pushtetit te Presidenti i ri Ursulu von der Leyen dhe komisionerët e saj, precizon Bloomberg.
Shtuar më 19/11/2019, ora 23:38

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori