Tribunali i Hagës: Viktimat e Kosovës kanë të drejtën e dëmshpërblimit
Personat që kanë qenë cak i krimeve të kryera gjatë luftës në Kosovë mes viteve 1998 dhe 2000 do të mund të marrin pjesë përmes ndërmjetësve në procedurat para Këshillit të Specializuar të Kosovës (SVK).

Procedimet do të mbahen në Hagë dhe viktimat e krimeve të luftës do të kompensohen në bazë të aktgjykimit të asaj gjykate për humbjen ose dëmtimet që kanë pësuar.

Këshilli i Specializuar i Kosovës (SVK) është pjesë e sistemit gjyqësor të Kosovës, por ka selinë e tij në qytetin holandez të Hagës dhe përfaqëson Gjykatën që do të ndjekë penalisht krimet e “kundër njerëzimit, krimeve të luftës dhe veprave të tjera penale në lidhje me pretendimet e përfshira në Raportin e Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës të datës 7 janar 2011, që përfshin shkelje të rënda të së drejtës ndërkombëtare”.

Sipas rregullave të Gjykatës, statusi i viktimës në procedurë mund të kërkohet nga çdo person fizik i cili konsideron se ka pësuar personalisht dëm fizik, material ose mendor si pasojë e menjëhershme e veprës penale në aktakuzën e konfirmuar, raporton “b92”, transmeton Periskopi.

Aplikantët, ose aplikacionet për statusin e viktimës, do të kërkohet që t’i nënshtrohen Shërbimit për Pjesëmarrjen e Viktimave, para fillimit të gjykimit, njofton Gjykata, por nuk specifikoi se sa kohë përpara gjykimit.

Viktimat që pranohen të marrin pjesë në procedurë, në varësi të vendimit të gjykatës, do të formojnë një ose më shumë grupe dhe para gjykatës ata do të përfaqësohen nga një përfaqësues i emëruar nga Sekretari i Gjykatës.

Gjithashtu, avokati, me vendimin e trupit gjykues, mund të marrë akses në materialet që ai ka nevojë për të përfaqësuar grupin e viktimave, ka të drejtë për prezantimin fillestar dhe prezantimin në gjykim, si dhe të kërkojë nga paneli të lëshojë një urdhër për të depozituar dëshmi dhe për të dëgjuar dëshmitarët në lidhje me pasojat e krimeve të kryera kundër viktimave, nëse këto aspekte nuk përfaqësohen në mënyrë adekuate gjatë procedurës.

“Pas përfundimit të gjykimit, paneli mund të marrë një vendim për dëmin, humbjen ose lëndimin e pësuar nga viktimat dhe të cilat mund të jenë bazë për përcaktimin e dëmeve”, thuhet në deklaratën e gjykatës.

Zyra e Prokurorit Special është themeluar në dhjetor të vitit 2016, dhe që atëherë aktakuzat e para kanë qenë të mbyllura kur gjykata filloi punën e saj në korrik të këtij viti. Këto dy institucione kanë autoritetin për të ndjekur penalisht shtetasit e Republikës së Kosovës, përkatësisht personat të cilët akuzohen se kanë kryer krime kundër qytetarëve të Kosovës.
Shtuar më 09/12/2017, ora 15:29

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori