Si shqiptarët e Shqipërisë u bënë kosovarë në Angli dhe pushtuan mafien
Mafia shqiptare ka marrë nën kontroll tregun e kokainës në Mbretërinë e Bashkuar duke përdorur “modelin Amazon”, sipas ekspertëve kriminalistikë atje.

Ata marrin përfitimet maksimale duke ofruar produkte me cilësi të lartë në çmimin më të ulët të mundshëm.

Sipas ish-drejtuesit më të lartë kundër narkotikëve në Agjencinë Kombëtare të Krimeve (NCA), Tony Saggers, suksesi i mafiave nga Ballkani vjen pasi kanë ulur çmimin e kokainës me një të tretën në pesë vjet.

Në një konferencë, ai tha se shqiptarët kanë zhdukur rivalët për një arsye shumë të thjeshtë: Ata kanë krijuar marrëdhënie direkte në Amerikën Latine, rajoni ku prodhohet më së shumti kokaina në botë.

Një kilogram kokainë atje mund të blihet me 2.800 paund dhe pasi përzihet me substanca të tjera shitet në Britani për 60.000 paund.

Shqiptarët kontrollojnë kokainën nga Amerika Latine deri në tregun tonë në Britani”, thotë Saggers.

Ish-drejtuesi i lartë në NCA shpjegoi në britaniken “The Sunday Times” se si shqiptarët shkuan në Britani dhe tashmë po dominojnë botën e nëndheshme.

“Kriza në Kosovë gjeneroi shumë lëvizje. Shumë kriminelë shqiptarë përfituan nga kjo dhe pretenduan se ishin kosovarë e lëvizën në Europë. Ata u vendosën, shpesh me identitete të ndryshme dhe me status qëndrimi. Të gjithë këtë e bënë për përfitim kriminal. Ata e panë mundësinë”, shprehet Saggers.

Sipas tij, ardhja nga një sistem komunist i përgatiti shqiptarët për një botë të egër. Në atë periudhë, thotë ai për britaniken, të kontrabandoje ishte një pjesë e rëndësishme e kulturës, çka i ka bërë trafikanë shumë të mirë.

“Ata kanë plan-aftagjatë për të arritur drejt suksesit. Janë pasuruar dalëngadalë. Tani dominojnë çmimet e tregjeve të drogës duke i shitur në çmimet më të ulëta. Nuk ndikojnë në pastërtinë e drogës dhe kanë vendosur baza në Europë. Të gjithë këtë e kanë bërë ngadalë, në mënyrë efiçente dhe të qëndrueshme”, tregon ai.

Çelësi i suksesit tek shqiptarët sipas Saggers është aftësia e tyre për të bërë ujdi personalisht me njerëz në Amerikën Latine. Ai thotë se çmimi i drogës rritet gradualisht që nga marrja në xhunglat kolumbiane, pastaj në portet e Amerikës Jugore, përmes oqeanti Atlantik, për në portet europiane të Antwerp dhe Rotterdam. Nga aty zbret dhe dërgohet për shitje në rrugët e Mbretërisë së Bashkuar.

Harta që tregon çmimin se si merret droga nga Amerika e Jugut e më pas vlera që merr në rrugën drejt Mbretërisë së Bashkuar
“Çdo fazë ka risk. Sa më shumë njerëz të jenë të përfshirë, aq më shumë rritet mundësia që njerëzit në zinxhirin e furnizimit të ekspozohen. Çmimi varet nga vendi që e ble drogën dhe nga pozicioni yt në zinxhirin furnizues. Trafikantët e sukseshëm janë ata që shkojnë drejt në Amerikën Latine dhe kontrollojnë të gjithë aktivitetin në Mbretërinë e Bashkuar”,tha Saggers.

Në përfundim Sagger tha për “The Sunday Times” se shqiptarët janë aq të sukesshëm saqë sistematikisht e kanë ulur çmimin nga 45 mijë paund në 30 mijë paund brenda këtyre 5 viteve të fundit.

Sipas studimeve, vitin e kaluar, britanikët kanë konsumuar 30 tonë drogë, më shumë se çdo vend tjetër europian.


Shtuar më 23/09/2018, ora 12:59

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori