Serbia vazhdon luftën kundër Kosovës në UNESCO
Serbia është duke e përjetuar rëndë gadi pranimin e Kosovës në UNESCO. Mediat në Beograd vazhdojnë të jenë të mbushura me raporte, komente e analiza- të gjitha këto me përpjekjen për ta ndaluar pranimin e Kosovës në këtë organizatë të rëndësishme botërore.

Kështu sot, mediam kryesore publike e Serbisë, RTS, në mënyrë të detajuar raporton për përpjekjet e Beorgadit që ta ndalë pranimin e Kosovs. Pas vendimit të Këshillit ekzekutiv që agjenda e Konferencës së Përgjithshme të UNESCO-s përfshijnë propozimin e Shqipërisë për Kosovën që të pranohet në këtë organizatë në fillim të nëntorit në Paris. Në luftën diplomatike, Serbia me të gjitha mjetet po provon të dëshmojë se Kishat dhe Manastiret serbe nuk duhet të kalojnë në duart e Kosovës, raporton Radio Televizioni i Serbisë.

Çdo argument kundër pranimit të Kosovës në UNESCO Serbia po e përcjellë me imazhe të shkatërrimit të kishave serbe në Kosovë, raporton Gazeta Blic. “Në frontin e votimit në konferencën e përgjithshme, pasiguria është e vetmja gjë e sigurtë” ka thënë për RTS Ambasadori Darko Tanaskoviq, i cili është shprehur pesimist që Kosova nuk do ta kalojë shumicën në këtë votim.

“Kam përshtypjen se numri i vendeve që e konsiderojnë se do të ishte e arsyeshme që të shtyjë debatin mbi Kosovën në rritjen e UNESCO-s, dhe se në mesin e vendeve që kanë njohur Kosovën, dhe madje edhe në mesin e atyre që argumentuan për pranimin e Kosovës”, thotë Tanaskoviç.

Serbia do të provojë të nxjerrë një “pushim” dhe për të blerë kohë për një betejë diplomatike, por kjo nuk do të jetë zgjidhja. Situata është komplikuar më tej nga ana e sistemit të votimit. Një shumicë me dy të tretat e anëtarëve do të mjaftonte që Kosova të anëtarësohet pasi abstenimet nuk numërohen.

Nga 195 vendet anëtare, Kosova është njohur nga 111 vende. Megjithatë, 18 nuk e paguajnë tarifën e anëtarësisë, e cila atyre ua jep të drejtën për të votuar.

“Disa nga këto vende me siguri do të rregullojë pagesa të tilla, ose shkatërrohen, kështu që ata mund të votojnë, kështu që një numër i këtyre vendeve do të kenë të drejtën e votës dhe nuk duhet të kalojë në 10”, thotë Tanaskoviç.

Midis dy sondazheve fushata në internet mund të fillojë më herët, por jo pa efekte, besojnë diplomatët.

"Ne kemi një vit të jashtëzakonshëm ku fokusua në çështjen e statusit të Kosovës, e cila është përcaktuar në thelb duke aplikuar një forcë të fortë në marrëdhëniet ndërkombëtare, dhe e dyta është çështja se si të mbrojmë trashëgiminë tonë kulturore, e cila duhet të jetë një prioritet i politikës ditore … Ne patëm humbur në hap", thotë ish-ambasadori serb në OKB Pavle Jevremoviç.

Por Kishat dhe Manastiret serbe nuk do ta humbasin mbrojtjen, ka thënë kreu i Manastirit të Deçanit, Ati Sava Janjiç.

“UNESCO, si i tillë, nuk e mbron askënd drejtpërdrejt, por bashkëpunon me qeverinë apo autoritetet lokale”, thotë Ati Sava.

Qeveria e Kosovës ka përsëritur- se i ka dhanë garanci me shkrim UNESCO-s nuk do të ndryshojë emrat e monumenteve ortodokse serbe.

Kosova ka dhënë garanci se pasuria nuk do të jenë objekt i shpronësimit dhe do të duhet liri e plotë në menaxhimin e burimeve të tyre”, ka thënë kryeministri i Kosovës Isa Mustafa.

Konferenca e Përgjithshme e UNESCO fillon të martën, më 3 nëntor. Votimi në propozimin për Shqipërinë pritet në javën e dytë të seancës.
Shtuar më 01/11/2015, ora 11:53

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori