Serbët ende nuk janë gati që ta falin NATO-n për bombardimet
Pak më pak se gjysma e qytetarëve serbë, 46 për qind, beson se edhe pas 20 vjet nga bombardimet nuk është koha për pajtim me NATO-n, sipas një sondazhi të opinionit publik të kryer nga Instituti për Çështje Evropiane.

Vetëm një e treta e qytetarëve do të pranonte një falje për shkak të bombardimeve të NATO-s, ndërsa dy të tretat jo, tha drejtori i Institutit Naim Beshir në hyrje të diskutimit “Njëzet vjet të ndërhyrjes së NATO-s, nëse është koha për pajtim”.

Debati u ndoq nga përfaqësues Dragan Sormaz, ish-ministri i Mbrojtjes, Dragan Shutanovac, sociolog Vesna Peshiç dhe kryetari i Partisë Demokratike të Serbisë, Millosh Jovanoviç.

Beshir dhe shtoi se vlerësimi nuk është prekur nga fakti se shumica e donacioneve për Ministrinë e Mbrojtjes në Serbi vjen nga një shtet anëtar i NATO-s. Sondazhi gjithashtu tregon se 31 për qind e qytetarëve mbështesin bashkëpunimin.

Ndërkohë, sipas Qendrës për të Drejtën Humanitare, në ato bombardime u vranë 754 vetë.

“U vranë 454 civilë dhe 300 njerëz të armatosur. Në mesin e civilëve, ka pasur 207 persona të nacionalitetit serb dhe malazez, 219 shqiptarë, 14 romë dhe 14 të kombësive të tjera”, citoi Beshir të dhënat e FHP.

Aeroplanët e NATO-s filluan bombardimin në ish-Jugosllavi më 24 mars 1999">1999 dhe sulmet ajrore zgjatën për 78 ditë.

Ndërhyrja ushtarake e NATO-s përfundoi zyrtarisht më 11 qershor 1999">1999, kur u nënshkrua Marrëveshjen Teknike Ushtarake midis Forcës së Sigurisë Ndërkombëtare (KFOR) dhe Qeverisë së Republikës Federale të Jugosllavisë dhe Republikës së Serbisë në Kumanovë më 9 qershor 1999">1999.

Sulmin mbi Serbi u bë pa miratimin e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, dhe si arsye për katastrofën e pretenduar humanitare në Kosovë dhe dështimin e negociatave për statusin e ardhshëm të krahinës, të cilat vendosën në Rambuje.
Shtuar më 19/03/2019, ora 15:16
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori