Raporti i BB për Kosovën emërohet "Rimëkëmbje e Ngadaltë"
Raporti i Bankës Botërore mbi zhvillimin ekonomik të Evropës Juglindore emërtohet si "Rimëkëmbja e ngadaltë”.
Raporti u prezantua në Prishtinë dhe parashikon që në vitin 2014 të ketë një rritje ekonomike të vogël, e pamjaftueshme për krijimin e vendeve të reja të punës.

Analistët dhe njohësit e çështjeve ekonomike e vlerësojnë si real dhe të saktë raportin e Bankës Botërore. Madje sipas Agron Demit nga instituti GAP, raportet e BB-së kanë qenë më reale dhe më të sakta se sa vlerësimet e institucioneve vendore.

BB vlerëson se eksporti është rritur në vitin 2013, ndërsa disa importe, kryesisht produkte ushqimore, po zëvendësohen. Nëse vazhdon ky zëvendësim, sipas Labinot Hashanit, njohës i çështjeve ekonomike, mund të llogaritet në një rritje prej 3 për qind të ekonomisë në Kosovë.

Kuvendi dhe Qeveria harxhojnë para sa 64 mijë kosovarë. Sipas shifrave veetëm Kuvendi i Kosovës na kushton çdo vit 10 milionë euro, para me të cilat do të jetonin 28.000 kosovarë, ndërsa zyra e Kryeministrit harxhon 12 milionë euro.

Ky raport gjithashtu ka nxjerrë edhe sfidat kryesore të cilat e presin Kosovën, ku ende mbeten papunësia e lartë, mospjesëmarrja në tregun e punës dhe varfëria e lartë, më e larta në rajon. 10.2 e qytetarëve jetojnë në varfëri ekstreme në konsum. /albeu.com/
Shtuar më 11/12/2013, ora 16:45
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori