Prerja e pyjeve, problem shqetësues
Pëlqej
Prerja ilegale e pyjeve në Kosovë, vazhdon të jetë në përmasa shqetësuese. Këtë gjë e ka pohuar edhe ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Blerand Stavileci në takimin për Rishikimin e Përbashkët Vjetor për Sektorin e Pylltarisë, ku u diskutuan prioritetet në sektorin e pylltarisë 2012-2014, Ligji i ri për Pyjet, modeli i ri institucional për Bordin për Menaxhimin e Pyjeve si dhe për procesin e decentralizimit në pylltari.

Sipas Stavilecit rishikimi i përbashkët vjetor, është edhe një hap i rëndësishëm në drejtim të planifikimit më të mirë të veprimeve për këtë sektor, shkruan Express.


“Viteve të kaluara ne e kemi filluar delegimin e disa prej kompetencave nga niveli qendror, në nivelin lokal për menaxhimin e pyjeve dhe pas kësaj periudhe kohore, përkundër punës që është bërë, fenomenet negative si; prerja ilegale e drunjve mbesin ende në përmasa shqetësuese për ne. Nuk mund të thuhet që nuk kemi lëvizje pozitive, sepse indikator i matshëm i lëvizjeve pozitive është edhe trefishimi i të hyrave nga shitja legale e masës drusore në vitin e kaluar. Por duhet rritur efikasitetin e mekanizmave implementues dhe monitorues për të arritur deri tek menaxhimi i qëndrueshëm i resurseve tona pyjore. Dhe duhet rritur edhe më shumë bashkëpunimin mes dy niveleve dhe t’i harmonizojmë më shumë veprimet tona, sepse vetëm në këtë mënyrë mund të prodhojmë rezultate edhe më të mëdha”, ka pohuar Stavileci. /albeu.com/
Shtuar më 19/04/2012, ora 13:50
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori