Politikani norvegjez e thotë në mes të Beogradit: Kosova është e pavarur
Një nga kushtet për anëtarësimin e Serbisë në BE është normalizimi i marrëdhënieve me Kosovën. Kjo do të thotë se është e nevojshme të përfundohet politika e ndalimit të Kosovës që të bashkohet me organizatat ndërkombëtar dhe Serbia të përballet me realitetin.

Kosova është, në fakt, një shtet i pavarur pavarësisht nga pozicioni i Serbisë. Kjo do të thotë se situata aktuale është e atillë që Serbia nuk duhet të humbë kohë. Kosova është dhe do të mbetet e pavarur, ndërsa Serbia konsumon burimet e pakta për të mohuar këtë realitet dhe për këtë arsye humbi mbi tregtinë dhe bashkëpunimin politik”, ka thënë Arne Sanes Bjornstad, Ambasadori i Norvegjisë në Serbi, duke u përgjigjur në pyetjen nëse kushti kryesor për aderim në BE për Serbinë është Kosova.

Serbia të pranojë pavarësinë e Kosovës”, kjo po dëgjohet shumë shpesh, kohët e fundit u tha edhe nga ministri i Jashtëm në largim, Sigmar Gabriel, transmeton lajmi.net.

Ambasadori deklaroi më tej se, “duke pasur parasysh, ndjenja shumë të forta rreth çështjes së Kosovës në lidhje me mënyrën se si disa janë të gatshëm të shkojnë aq larg që të parandaluar Serbinë dhe Ballkanin të bëhet një pjesë normale e Evropës, Presidenti Vuçiq tregoi guxim duke shprehur gatishmërinë për të marrë një qasje më realiste dhe racionale për çështjen e Kosovës.”

Ai ka folur edhe për ndikimin e Rusisë në Serbi, duke thënë se Serbia është e lirë të vazhdojë rrugën e saj, por duhet të bëjë kujdes për zgjedhjen.

“Është shumë e qartë se Serbia po përpiqet të forcojë bashkëpunimin e saj me NATO-n dhe Rusinë. Moskës i ka dedikuar më shumë vëmendje, sidomos për shkak se ky lloj i bashkëpunimit përmban elemente që janë të gatshme, të dukshme dhe në disa mënyra më spektakolare, të tilla si blerja e MIG 29 për 185 milionë euro ose stërvitjeve të përbashkëta ushtarake duke krahasuar me dhurimin e automjeteve apo stërvitjeve të përbashkëta në operacionet paqeruajtëse.

Është diçka e ngjashme me tregtinë, ku Serbia varet nga tregtia me BE-në, por duket se shumë më tepër vëmendje i është kushtuar medias, duke ulur ndjeshëm tregtinë dhe investimet nga Rusia. Serbia është krejtësisht e lirë të vazhdojë në këtë rrug녔, ka thënë ambasadori norvegjez.


Shtuar më 10/03/2018, ora 15:22

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori