Partia Demokratike e Serbisë kërkon bisedime
Partia Demokratike e Serbisë (DSS) njoftoi sot do t’ia propozojë Kuvendit të Serbisë një projekt-deklaratë mbi Kosovën, në të cilën kërkohen bisedime të reja me Prishtinën dhe anulimin e marrëveshjeve për lëvizjen e lirë.

Nënkryetari i DSS-së, Slobodan Samardzic, tha një konferencë shtypi në Beograd se seanca e paralajmëruar e Kuvendit të Serbisë është shansi i fundit që parlamenti ta miratojë deklaratën e cila e obligon qeverinë serbe që ngjarjet në veri të Kosovës "të kthehen në dobi të Serbisë".

DSS, në deklaratën prej gjashtë pikash, thotë se është e nevojshme për të filluar negociata të reja për Kosovën, të organizuar nga Këshilli i Sigurimit i OKB-së, për shkak se "me veprimet e njëanshme dhe ilegale të institucioneve të paligjshme të Kosovës më 25 korrik 2011, për të sjellë doganierët dhe policët shqiptarë, është shkelur Rezoluta 1244 dhe u ndal dialogu i pamenduar mes Beogradit dhe Prishtinës”.

"Kërkojmë që të shfuqizohen të gjitha marrëveshjet për lëvizjen e lirë të njerëzve dhe të mallrave që janë arritur në dialogun mes të përfaqësuesve të qeverisë serbe dhe institucionet të paligjshme të Kosovës", ka thënë Samardzic.

Partia e tij kërkon që Kuvendi i Serbisë t’i hedh poshtë si të paligjshme të gjitha kërkesat e BE-së që Serbia të "normalizojnë raportet në përputhje me Marrëveshjen e Stabilizim-Asociimit" dhe për të vendosur “marrëdhënie të mira fqinjësore me Kosovën”.

"Kjo është një terminologji e papranueshme. Vendosja e marrëdhënieve të mira fqinjësore do të thotë pranimi i pavarësisë së Kosovës".

Pika e pestë e deklaratës së DSS-së thotë se “serbët e Kosovës janë qytetarë të Serbisë” dhe se “janë të papranueshme kërkesat për heqjen e të gjitha institucioneve serbe në Kosovë, nën pretekstin se fjala është për institucione paralele”.

“DSS kërkon që Parlamenti të konfirmojë se në Kosovë, si në vitet e mëparshme, do të mbahen zgjedhjet parlamentare dhe lokale”.
Shtuar më 07/11/2011, ora 16:48
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori