Nga dështimi Kosova synon t'i kalojë vendet e rajonit
Republika e Kosovës ka bërë përgatitjet e konsiderueshme për të dalë shumë më mirë në vlerësimin e PISA-s që mbahet në prill të këtij viti, duke synuar t’i kalojë vendet e rajonit

Kështu ka deklaruar Mustafë Kadriu, udhëheqës i Divizionit për Vlerësim, Standarde dhe Monitorim në Ministrinë e Arsimit në Qeverinë e Kosovës.

Ai në emisionin “Mirëmëngjesi Kosovë”, tha se vlerësimi i fundit i PISA-s që ka nxjerrë Kosovën në vendet e fundit të cilësisë në arsim, ka nxitur një reagim të të gjitha niveleve shkollore, për ta ngritur nivelin e arsimimit.

Edhe ndryshimet në qeverisje, sipas tij, do të ndikojnë që sivjet, Kosova do të dalë shumë më mirë sesa herën e kaluar, duke synuar që të jetë ose njësoj, ose edhe më mirë sa vendet e rajonit.

Ai tha se Kosova kishte bërë kërkesë që të shtyhet vlerësimi për këtë vit, por që përgjigja nga OKB-ja kishte qenë negative. Prandaj në prill të këtij viti të gjithë nxënësit 15 vjeç do t’i nënshtrohen testit, i cili sipas Kadriut, më shumë do të jetë logjik që përcakton përgatitjet e nxënësve për sfidat e së ardhmes, në një shkallë më të lartë të arsimimit.

Ndryshe, kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, ka kërkuar nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, nga kryetarët e komunave dhe të gjithë ata që janë të përfshirë në këtë proces, që t’i kushtohet vëmendje e shtuar testit PISA, që pritet të mbahet në fund të prillit.

“Kam kërkuar nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, nga kryetarët e komunave dhe të gjithë ata që janë të përfshirë në këtë proces, që t’i kushtohet vëmendje e shtuar testit PISA, që pritet të mbahet në fund të prillit. Kjo do të jetë sfida jonë e parë. Themelet solide të ardhmërisë sonë vendosen vetëm përmes aftësimit dhe edukimit të të rinjve tanë dhe ky është misioni im”, ka thanë më herët Haradinaj.

Ndryshe, për të pasur mundësi që të përgatiten më shumë për testimin e ardhshëm Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë (MAShT), ka kërkuar që testimi të shtyhet për në vitin 2019.

“Unë kam bërë një kërkesë direkt në PISA që testi të shtyhet për vitin 2019 që të mos mbahet në vitin 2018, me idenë e vetme që të kemi hapësirë dhe mundësi të përgatiten më mirë për një vit, kemi marrë përgjigje negative dhe na kanë kërkuar ose të tërhiqemi nga testi për vitin 2018 deri në vitin 2021 ose nuk ka shtyrja për një vit dhe ne nuk kemi mundur të jemi të gatshëm të tërhiqemi”, ka deklaruar më herët ministri Shyqyri Bytyqi.

Rezultatet e testit PISA rangohen në gjashtë nivele, ku niveli dy tregon për aftësitë minimale të nxënësve. Testi i kaluar ka gjetur se në fushën e leximit 77 për qind të nxënësve 15-vjeçar nuk e kanë arritur nivelin 2, në fushën e matematikës 78 dhe në atë të shkencave 68 për qind.


Shtuar më 09/01/2018, ora 10:51

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori