Lancimi i “Digital Kosovo” mbështet qytetarët e Kosovës
Lansimi i sotëm i portalit të internetit Digital Kosovo është një hap i rëndësishëm drejt adresimit të disa prej sfidave me të cilat ballafaqohen qytetarët e Kosovës në qasjen e tyre ndaj përfitimeve të plota të internetit. Duke qenë se Republika e Kosovës vazhdon punën e saj në njohjet politike, kjo nismë e re e Fondacionit IPKO e lansuar sot në “Hotel Sirius” është pjesë e nj&e! uml; përpjekje të vazhdueshme për të siguruar njohje më të mëdha nga infrastruktura globale e internetit.

Faqja e re e internetit www.digitalkosovo.org eshte projektuar dhe zhvilluar nga Fondacioni IPKO, me mbeshtetjen e Ministrise se Puneve te Jashtme, Keshillit Britanik dhe ambasades norvegjeze, ne kuader te Strategjise se Diplomacise Digjitale te Kosoves. Ky projekt i ri i mundeson qytetareve te Kosoves qe te veprojne si diplomate digjital dhe te marrin pjese ne avokim online.

Zevendesministri i Puneve te Jashtme, Petrit Selimi, tha:

"Mosperfshirja e Kosoves nga shume prej faqeve me te njohura te internetit ne bote nenkupton se qytetaret e Kosoves vazhdojne te jene te perjashtuar nga shfrytezimi i plote i sherbimeve online; nje e drejte qe konsiderohet e mireqene nga njerezit ne mbar! e boten. Kjo gjithashtu ka nje efekt te demshem mbi ekonomine ! tone. Perpjekjet tona lobuese te nderthurura me avokimin qytetar kane bindur me sukses drejtuesit e faqeve e internetit te tilla si Twitter, e se fundi edhe LinkedIn, te perfshijne Kosoven, dhe ky projekt eshte i rendesishem ne rritjen e perpjekjeve si pjese e Strategjise sone per Diplomaci Digjitale. Digital Kosovo mbeshtet qytetaret tane per te kontribuar drejt perfshirjes se Kosoves ne te gjitha faqet me te rendesishme te internetit, qe ata te mund te kene qasje ne internet per blerje online, per aktivitete te biznesit dhe per rezervime te udhetimit ne po te njejten menyre si perdoruesit tjere te internetit ne mbare boten."

Anetari i Bordit te Fondacionit IPKO dhe sipermarresi i internetit, Kushtrim Xhakli, tha:

"Ne jemi te perkushtuar per fuqizimin e qytetareve te Kosoves per te avokuar per perfshirje ne faqet e internetit ne tere boten. Kemi pasur tashme nje sere suksesesh, si rezultat i punes se deritanishme Fondacionit IPKO, dhe portal D! igital Kosovo do te na mundesoje qe te avancojme ne kete kuader me mbeshtetjen e qytetareve te Kosoves, duke perfshire edhe komunitetit shume aktiv online ketu dhe jashte vendit."

Ambasadori norvegjez ne Republiken e Kosove, Jan Braathu, tha:

"Permes Digital Kosovo, te gjithe mund te jemi diplomate digjitale dhe mund te perfitojme nga ndikimi yne potencial duke kerkuar qe Kosova te njihet nga kompanite ne internet. Kjo shkon pertej shqetesimeve personal. Shohim potencial te madh ne shfrytezimin e diplomacise digjitale per te mbeshtetur shtetesine e Kosoves."

Duke folur per punen e ambasades britanike dhe Keshillit Britanik ne mbeshtetjen e perpjekjeve te Diplomacise Digjitale te Kosoves, Myrna Macgregor nga ambasada britanike tha:

"Diplomacia digjitale po ndryshon menyren se si ne bejme politiken e jashtme. Me pranine e qeverive, bizneseve dhe shoqatave bamirese online, te gjithe duhet te kemi nje prani te forte d! igjitale. Njohja e Kosoves ne internet eshte e nje rendesie te madhe pr! aktike dhe simbolike dhe eshte e papranueshme qe Kosova ende nuk shfaqet ne kaq shume faqe te internetit. Pra, Digital Kosovo eshte nje nisme e mireseardhur, e cila do t'i mundesoje entuziasteve te rinj kosovare te internetit te behen avokate per perfshirjen e shtetit te tyre ne internet."

Faqja e internetit Digital Kosova eshte lansuar zyrtarisht ne nje konference per medie ne "Hotel Sirius" ne Prishtine, ku ne mesin e te pranishmeve ishin edhe zevendesministri i Puneve te Jashtme, Petrit Selimi, anetari i Fondacionit IPKO, Kushtrim Xhakli, ambasadori norvegjez Jan Braathu, dhe Myrna Macgregor nga ambasada britanike.

Fakte dhe shifra

Mbi 70% e popullsise se Kosoves eshte nen moshen 30-vjecare, si rrjedhoje, Kosova eshte nje shtet shume aktiv ne aspektin dixhital, me shkalle te depertimit dhe shfrytezimit te internetit te ngjashme me tere Evropen dhe boten. Shkalla e depertimit ne internet ne kuptim te! numrit te perdoruesve eshte 76.6%.

Facebook esht e rrjeti me popullor social ne Kosove - i perdorur nga afersisht tre te katertat e shfrytezuesve te internetit ne Kosove. Perderisa perdoruesit aty mund te zgjedhin Kosoven si nje lokacion, Facebook nuk e ka njohur Kosoven si shtet te pavarur.

Nje numer i faqeve me te njohura te internetit te tilla si TripAdvisor dhe LinkedId e njohin Kosoven, megjithate faqet tjera te rendesishme ende nuk e kane njohur Kosoven si nje entitet te pavarur, duke perfshire Amazon, eBay, Yahoo dhe Skype. Keto faqe te internetit, se bashku me mijera faqe tjera locale dhe rajonale, por edhe portale dhe mjete te medieve sociale, ende nuk e kane perfshire Kosoven si nje shtet ne menyne e tyre. /albeu.com/
Shtuar më 02/09/2013, ora 18:20
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori