Kush ishte Riza Lluka, veprimtari i çështjes kombëtare? (VIDEO)
Riza Lluka kishte vlera kombëtare, intelektuale, diplomatike, kulturore e historike. Njeri i guximshëm, që i qëndroi besnik idealeve të veta deri në frymën e fundit, për të cilat do të kujtohet gjithmonë.

Në katërvjetorin e shkuarjes në amshim, kujtojmë jetën dhe veprën e njeriut të veçantë, Riza Lluka, i cili u lind në vitin 1943 në një familje të vjetër tregtare në Pejë.

Emri i tij filloi të spikatej në njërën prej periudhave më të vështira të popullit shqiptar.

Gjysma e dytë e viteve ’80 të shek. XX, u karakterizua me rritjen e nacionalizmit serb në dëm të popujve të tjerë të Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë dhe posaçërisht ndaj shqiptarëve të Kosovës.

Pas vdekjes së udhëheqësit shumëvjeçar të Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, Josip Broz Tito, në krye të Lidhjes së Komunisteve të Serbisë në vitin 1986 erdhi Slobodan Millosheviqi, i cili nisi fushatën “Serbia unike – Federata e fortë”.

Fushata kishte për qëllim fillimin e ndryshimeve kushtetuese në thelbin e Kushtetutës së Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë, më anë të cilës Kosova gëzonte elementin konstituiv në kuadër të Republikës Federative Socialiste të Jugosllavisë.

Më 23 mars të vitit 1989, në Kuvendin e Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës, në kundërshtim me vullnetin e qytetarëve, do të ndryshohej Kushtetuta e vitit 1974, me çka suprimohej autonomia e Kosovës në Federatën Jugosllave, duke e lënë atë si pjesë përbërëse të Serbisë.

Njëri prej delegatëve të Kosovës ishte Riza Lluka, një përfaqësues i denjë i popullit, tek i cili gjente forcën dhe frymëzimin.

Atë ditë ishin të pranishëm edhe shumë njerëz tjerë, përveç delegatëve, të cilët tregonin qartë për vendimet antishqiptare që do merreshin atë ditë.

Nga foltorja e Kuvendit, Lluka kërkon që të ndalohet votimi i këtyre “mysafirëve”, e që të merret parasysh vetëm vullneti i delegatëve. Por, fatkeqësisht, kjo nuk u arrit.

Rëndësia e kësaj seance u kuptua edhe prania e gjithë atyre gazetarëve nga vende të ndryshme të botës, të cilët kishin raportuar edhe për fjalimin e Riza Llukës në foltore, e cila më pas pati jehonë të madhe.

Imazhi i deputetit Lluka duke ngritur gishtat kundër ndryshimeve, simbolizohet rezistenca dhe përfaqësimi i vullnetit të shqiptarëve shumicë të Kosovës, kjo shihet edhe në xhirimet e publikuara nga mediat ndërkombëtare, përcjell Telegrafi. /telegrafi/
Shtuar më 24/11/2018, ora 12:14
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori