Hoxhaj kërkon njohje nga Egjipti dhe vendet e Ligës Arabe
Pas vizitës në selinë e Organizatës për Bashkëpunim Islamik në Arabinë Saudite, mnistri i Jashtëm Enver Hoxhaj a udhëtuar për një vizitë zyrtare në Kajro, ku është takuar me ministrin e Punëve të Jashtme të Egjiptit, Mohamed Kamel Amr si dhe sekretarin e Përgjithshëm të Ligës Arabe, Nabil Al-Araby.


Gjatë takimit me homologun egjiptian, ministri Hoxhaj e ka falënderuar ministrin Amr për mbështetjen e madhe që Egjipti i ka dhëne Kosovës për anëtarësimin e saj në Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), duke thënë se edhe kjo është dëshmi e një politike të re që Egjipti po ndjek karshi Republikës së Kosovës.

“Ndërmjet dy popujve tanë ka lidhje të fuqishme historike dhe kulturore dhe ne jemi të interesuar që këto lidhje të kulmojnë me një vendim pozitiv të Egjiptit për të njohur Kosovën si shtet të pavarur dhe sovran. Qëllimi ynë si shtet i Kosovës është që të lëvizim përtej njohjes dhe vendosjes së marrëdhënieve diplomatike dhe ta kemi një bashkëpunim të ngushtë ekonomik, tregtar, arsimor, shkencor dhe kulturor ndërmjet dy vendeve dhe dy popujve tanë”, tha ministri Hoxhaj.

Ministri i Jashtëm i Kosovës gjatë takimit me homologun egjiptian theksoi po ashtu se pavarësia e Kosovës i ka kontribuuar fuqishëm stabilitetit dhe sigurisë në rajon, se ajo përfaqëson një realitet gjeopolitik në Evropë dhe se njohja e Kosovës është një proces i pandalshëm nga shumë shtetet anëtare të OKB-së.
Ministri i Jashtëm i Egjiptit ka theksuar se vendi i tij ka vazhduar të përkrahë Kosovën dhe se kjo është dëshmuar me votën pro anëtarësimit në BERZH, në FMN dhe në Bankën Botërore.

“Sa i përket njohjes së Kosovës nga Egjipti, mund të them se ne jemi duke e shqyrtuar këtë me seriozitet të madh dhe shpresojmë se shumë shpejt do të marrim vendimin në kohën e duhur. Më lejoni të theksojë se kjo çështje mbetet lart në agjendën tonë të politikës së jashtme”, theksoi Mohamed Kamel Amr, duke shprehur kënaqësinë e tij për progresin e arritur në Kosovë dhe duke premtuar vazhdimin e mbështetjes së Egjiptit për Kosovën.

Ministri Enver Hoxhaj gjatë qëndrimit në Kajro, gjatë ditës është takuar edhe me sekretarin e Përgjithshëm të Ligës Arabe, Nabil Al-Araby.


“Populli i Kosovës ka luftuar për aspirata të njëjta, dinjitet njerëzor, drejtësi, liri dhe pavarësi politike sikurse shumë vende arabe kundër regjimeve diktatoriale”, theksoi ministri Hoxhaj, gjatë takimit.

Nabil Al-Araby, gjatë takimit me ministrin Hoxhaj ka thënë se Liga Arabe është e vendosur në përkrahje të parimit të Vetëvendosjes, si pjesë e Kartës së OKB-së, duke theksuar se qartazi kauza e Kosovës ka gjetur përkrahje edhe në Organizatën e Ligës Arabe.

Ai ka vlerësuar se pavarësia e Kosovës është një realitet dhe si e tillë duhet konsideruar nga të gjitha vendet anëtare të OKB-së.

“Ndaj mendimin se disa vende kanë nevojë për më shumë informata lidhur me progresin e arritur në Kosovë pas 17 Shkurtit 2008. Pavarësia e Kosovës ka prodhuar stabilitet dhe siguri në rajon”, tha sekretari i Përgjithshëm i Ligës Arabe, duke premtuar se ai do të informojë të gjitha vendet e Ligës për progresin e arritur në Kosovë dhe do t’i inkurajojë për njohjen e Republikës së Kosovës.

Gjatë takimeve me dy personalitetet e larta, ministri i Jashtëm i Kosovës, Enver Hoxhaj po ashtu ka ndarë shqetësimin e Qeverisë së Kosovës për gjendjen në Siri. /albeu.com/
Shtuar më 14/01/2013, ora 18:13

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori