Gjermania del me qëndrim të papritur për taksën
Berlini zyrtar është kundër bllokimit të procesit të dialogut. Kështu është shprehur në një intervistë ekskluzive për “Kohën Ditore”, Ambasadori Christian Hellbach, drejtor i deritanishëm për Evropën Juglindore të Ministrisë së Jashtme të Gjermanisë.Ai ka kritikuar kushtëzimin që Qeveria e Kosovës i ka bërë procesit.

“Rinisja e dialogut parakupton që të dyja palët t’i qasen njëra-tjetrës dhe të tërhiqen nga kërkesat e tyre maksimale. Është absurde që si parakusht për fillimin e dialogut Serbisë t’i kërkohet ta njohë Kosovën”, thotë Hellbach, duke theksuar edhe se Gjermania nuk ka “asnjë mirëkuptim” për taksën e vendosur nga Qeveria e Kosovës ndaj mallrave serbe dhe boshnjake.

“E them këtë si përfaqësues i një vendi që është vend mik dhe mbështetës i Kosovës: Kosova mund dhe duhet të marrë vendimet e veta. Por nuk është gjë e mençur t’i kthesh miqtë e mirë shumë kundër vetvetes”, thotë Hellbach, i cili prej gushtit ia ka dorëzuar detyrën znj. Susanne Schütz, ambasadore e deritanishme e Gjermanisë në Tiranë.Ambasadori ka thënë po ashtu se nuk arrihet qëllimi duke ua hedhur gjithmonë fajin të tjerëve.

“Kjo vlen si për proceset e zvarritura të transformimit në të gjithë rajonin, ashtu dhe për stagnimin aktual në dialogun për normalizimin e marrëdhënieve. Ai, i cili e ka rregulluar shtëpinë e vet dhe qëndron mirë, ai do t’ia dalë t’i mbrojë interesat e tij dhe të arrijë një kompromis të qëndrueshëm.

Gjermania e ka njohur Kosovën, nga ky pozicion e mbështet dialogun për normalizimin e marrëdhënieve në mes të Kosovës dhe Serbisë, të lehtësuar nga Bashkimi Evropian. Prandaj ne jemi për atë që bisedimet të rifillojnë, si një proces transparent, i strukturuar dhe përfshirës dhe që ai të zhvillohet me insistim, në mënyrë që sa më parë të arrihet një zgjidhje përfshirëse, e qëndrueshme, e cila i rregullon të gjitha çështjet dhe kontribuon në stabilitetin rajonal”, ka thënë Ambasadori Christian Hellbach.
Shtuar më 04/08/2019, ora 08:16

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori