Britanikët të shqetësuar nga "dashuria" e BE-së për Vuçiçin
Një raport që kohëve të fundit doli nga Shtëpia e Lordëve britanikë ankohet në atë se Bashkimi Evropian ka zgjedhur “stabilitetin mbi vlerat demokratike” në Ballkanin Perëndimor dhe shpreh “shqetësim serioz se arritjet e bëra drejt qeverisjes së mirë dhe sundimit të ligjit janë në rrezik të humbasin dhe vendet në rajon të kthehen në udhëheqje autoritare.”

“Sa ironike, siç mund të jetë për një institucion të pazgjedhur, siç është Dhoma e Lordëve të shqetësohet për vlerat demokratike, autorët e raportit kanë arritur në një pikë: shumica e qeverive post-Jugosllave janë bërë “autokraci” sesa demokraci- dhe askund nuk është kjo dinamikë më e dukshme se në Serbi.

Që nga ardhja në qeveri në vitin 2012, pas një qëndrimi 12-vjeçar në opozitë, Aleksandër Vuçiç është rritur në mënyrë metodike shkallën politike të Serbisë, duke u rritur nga ministri i mbrojtjes në kryeministër përpara se të ngjitet në presidencën pranverës së kaluar. Presidenti Vuçiç është një ultranacionalist i reformuar, i cili shërbeu si ministër i informacionit në kohën e Sllobodan Millosheviqit në ditët e fundit në luftërat jugosllave, një rol që përfshinte gjobitjen e gazetarëve që kritikuan regjimin dhe ndalimin e rrjeteve miqësore të TV. Në vitet e fundit, ai ka kryesuar një periudhë alarmuese të demontimit demokratik. Partia e tij drejtuese e qendrës së djathtë, Partia Progresive Serbe, gëzon një dominim të plotë mbi qeverinë e Serbisë, sistemin gjyqësor dhe shërbimet e sigurisë, ai i ka çrrënjosur mediat lokale në një masë të tillë sa vetëm një numër i vogël kanë guxuar t’i publikojnë pretendimet thelbësore të korrupsionit, kronizmit dhe kërcënimeve të votuesve, shkruan “Foreign Policy”.

Tutje thuhet, se gjatë gjashtë viteve të fundit, Vuçiç ka vendosur atë që mund të përshkruhet më së miri si një autokraci e butë: Në dukje, Serbia është ende një shoqëri demokratike me zgjedhje të lira dhe një opozitë politike, ku zërat kundërthënës janë në gjendje të kritikojnë partinë në pushtet pa frikën e zhdukjes misterioze gjatë natës. Por kontrolli i Vuçiçit mbi qendrat e pushtetit të Serbisë është aq i plotë dhe procesi demokratik është kaq i shtrembër në favor të tij sa që mospajtimi nuk përbën kërcënim për sundimin e tij. Kundërshtarët e tij politikë janë të lirë të konkurrojnë kundër tij, por ata kanë pak mundësi t’iu dëgjohet zëri. Institucionet e vendit janë kaq të kontrolluara nga aleatët e Vuçiqit se nuk ka asgjë që mund ta ndalojë atë nga përmbysja e normave demokratike.

Kjo është më e dukshme në media. Aty thuhet, se Vuçiç ka arritur të mbyste shtypin duke marrë kontrollin e lumit kryesor të saj të të ardhurave: reklamat. Shumica e agjencive reklamuese të vendit janë në pronësi të disa manjatëve të mediave besnikë ndaj Vuçiqit. Ata që përpiqen të mbajnë liderë të përgjegjshëm shpesh gjejnë llogaritë e tyre bankare të bllokuara nga autoritetet tatimore, ndërkohë mund të jenë nën hetime për parregullsi financiare të supozuara.

“Danas , një gazetë e shquar e pavarur, ka humbur aq shumë reklamues sa që edicioni i tij i përditshëm tani del me 24 faqe në vend të 32 sa ishte më parë, pavarësisht se ofron hapësirën më të lirë reklamuese në treg. Gazetarët individualë, të cilët kanë qenë kritikues ndaj presidentit, janë marrë në pyetje nga agjencia kombëtare e inteligjencës së Serbisë, me akuza të çuditshme si shantazhe dhe ngacmim seksual”, deklaroi më tutje raporti.Shtuar më 10/03/2018, ora 10:12

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori