Atifete Jahjaga: Theva tabutë kur u bëra Presidente
Atifete Jahjaga, e zgjedhur si Presidente nga një marrëveshje politike e arritur nga Hashim Thaçit, Isa Mustafa, Behgjet Pacolli e Christopher Dell, i ka vënë në pah disa merita duke thënë se ka thyer tabutë duke marrë pozitë të lartë shtetërore.

Ish-Presidentja është shprehur se pas kësaj shoqëria e Kosovës e ka konsideruar se pozicioni i saj është jashtë normave shoqërore. Pavarësisht kësaj, ish-Presidentja ka thënë se është koha që gratë e bashkuara të marrin përgjegjësinë pavarësisht paragjykimeve.

Më poshtë keni shkrimin e plotë të Jahjagës në blogun e HufftingPost:

Gjysmë dekade më parë, gjatë një krize politike, unë u zgjodha Presidente e Republikës së Kosovës, si gruaja e parë në vend, në të gjithë rajonin dhe më e reja në botë, për të mbajtur këtë pozicion shtetëror. Një tabu ishte thyer dhe unë së shpejti fillova të konsiderohem si përjashtim nga norma që mban një pozicion të drejtë për njerëzit.

Gjithmonë e kam konsideruar veten me fat, sepse kam qenë e ngritur mbi hijen e guximit të grave të shoqërisë sime, të cilat në kohë të vështira të shtypjes nga ana e fortë e regjimit serb, kanë luftuar për lirinë e të gjithë komunitetit të tyre, për të drejtat për të jetuar si qytetarë të barabartë, kur konsiderohen qytetarë të dorës së dytë, për të drejtën e jetës.

Unë jam rritur në mesin e grave, të cilat kanë qenë pjesë e pandashme e luftës kombëtare për të mbijetuar gjatë kohës së luftës, gratë që ishin të gatshme të sakrifikojnë gjithçka për të mbrojtur familjet e tyre, për të mbrojtur fëmijët e tyre. Gratë që u bënë pjesë e tragjedisë të shkaktuar nga agresioni, sot edhe bartin shenjat e akteve monstruoze të abuzimit seksual të kryera nga forcat serbe për përfitime politike.

Unë kam ardhur për t’u bashkuar me gratë e Kosovës, të cilat kanë shkuar për shkak të shtypjes, luftës dhe u takuan më në fund me paqen. Gratë e Kosovës që mbi rrënojat e shkatërrimit dhe vuajtjet e mëdha njerëzore, duke luftuar me sfidat e shumta të ndërtimit të një vendi paqësor, stabil dhe të sigurt, për të ndërtuar një shtet të fortë dhe do të ofrojë paqe për të gjithë qytetarët dhe mundësi për jetën e begatë të tyre.

Ai ka qenë përcaktimi i grave të shoqërisë sime, të cilat më kanë rrethuar mua gjatë çdo faze, të shikojë drejt së ardhmes, për të ofruar mundësitë e brezit të ardhshëm për një jetë në paqe.

Refuzojë të konsiderohem si përjashtim nga norma, sepse unë jam një prej grave të vendit tim të cilat marrin vendime çdo ditë, vendimet që përcaktojnë rrugën e shoqërisë sonë në të gjitha kohët.

Kur unë e bëra betimin për t’i shërbyer qytetarëve të vendit tim, jam betuar se do të vazhdojë të hapë rrugën për të rejat, të marrin në konsideratë veten e tyre për atë që ato janë: anëtare të barabarta të shoqërisë dhe të sigurohen që ato të ofrojnë kontributin e tyre të shoqërisë, ashtu si kanë bërë gratë gjithmonë në vendin tim.

Unë kam gjetur edhe forcën dhe fuqinë për të kapërcyer paragjykimet gjinore që pasuan sa isha në Presidencë, për të përmbushur detyrat e mia kushtetuese dhe për të avokuar për të drejtat e grave në të gjithë sektorët e jetës, madje edhe trajtimin e një çështje shumë të ndjeshme si ajo e luftës, duke filluar që nga të mbijetuarit e luftës dhe të dhunës seksuale gjatë luftës.

Ndërsa unë prisja që të bashkohen liderë të shumtë të botës, në Samitin Global ËIP, ndihem e frymëzuar dhe krenare për të ndarë historinë e grave të Kosovës, të cilët janë shtylla kurrizore e shoqërisë sime.

Unë e dija se unë do të takohesha me shumë liderë, aktivistë dhe deputetë, të cilët kanë thyer tabutë në shoqëritë e tyre duke qëndruar në vijën e parë të ndryshimit. Me angazhimin e tyre të patrembur, kanë forcuar funksionimin demokratik të shoqërive të tyre dhe duke mbrojtur të drejtën e të gjithë qytetarëve për të jetuar me dinjitet dhe që kanë luftuar për gratë për të luajtur rolin që u takon në shoqëri.

Për më shumë se një shekull, ne kemi galvanizuar shoqëritë tona për të pranuar realitetin e qartë se gratë janë pjesë e pandashme e progresit të plotë të çdo shoqërie, ato janë agjente të paqes, të zgjidhjes së konflikteve, e proceseve të shtet-ndërtimit.

Kjo është një emërues i përbashkët i shoqërive post-konfliktuale dhe shoqërive në tranzicion dhe të vendeve në zhvillim dhe të zhvilluara. Prandaj është e domosdoshme dhe e zgjuar për të shtuar talentin e grave në ekuacion për të gjetur zgjidhje për sfidat tona të përbashkëta.

Gratë kanë ende për të fituar pjesën e tyre të barabartë në shoqëri dhe të drejtën për të vendosur për jetën e tyre. Megjithatë, unë jam më se e sigurt se kurrë se do të ketë sukses në marrjen e fuqizimit të grave një realitet kudo, në çdo vend, në çdo qytet dhe në çdo fshat.

Ajo është e zgjuar! Kjo është e drejtë! Është koha! Le të veprojnë së bashku dhe për të siguruar qasjen në mundësi të barabarta të jetës dhe pjesëmarrje në të gjitha fushat e jetës për gratë dhe vajzat e reja në mbarë botën. /Albeu.com/
Shtuar më 30/04/2016, ora 17:00

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori