Vdekje për fjalëkalimet?!
Hakimet e fundit të zbuluara ndaj fjalëkalimeve, jane lajme shqetësuese për të gjithë në lidhje me mënyrën se shumë prej nesh përdorim fjalëkalime, gjë qe përbën një rrezik të madh per sigurinë.

Fjalëkalimet janë si çelësat e shtëpisë: i përdorim ato çdo ditë, por gati asnjëherë nuk i mendojme derisa i humbasim ato. Apo dikush tjetër i gjen ato.

Hakimi i fundit i Gawker, e cila vepron ne site të tilla si Lifehacker, Gizmodo, dhe Deadspin, zbuloi disa lajme shqetësuese në lidhje me mënyrën se si shumë prej nesh përdorin fjalëkalimet.

Për ta thënë thjesht, ne nuk i përdorim mirë ata. Në fakt, nëse fjalëkalimet tona do te ishin bulona te thyera, shumë prej nesh do të linin derën hapur në baza të rregullta.

Një analizë e pothuajse 200.000 fjalekalimesh Gawker te hakuara,te kryera nga Wall Street Journal, zbuloi se fjalekalimet më të njohura deri tani ishin '123456’. Vjen në vendin e dytë fjala 'password' dhe ne të tretë '12345678 ", përkatësisht.

Shumë prej nesh ende nuk e kanë marre seriozisht paralajmërimet dhe këshilla për sigurinë e fjalekalimve. Megjithatë, gjithashtu është e qartë se vete koncepti i fjalëkalimit është jashte date dhe përbën një rrezik të madh per sigurinë.

Nëse Gawker na ka mësuar diçka, është se ka ardhur koha për komunitetin e teknologjisë qe ti kushtoje vëmendje qe të gjeje një rrugë më të mirë, e më të sigurte për të lejuar përdoruesit të hyjne brënda faqeve Web dhe ne llogarite e te tyre. Është koha për të zëvendësuar passwordet me diçka që vetem mungesa jonë e vëmendjes dhe te menduar nuk mund të vihet në rrezik.

Hakimi i fjalëkalimeve Gawker ka theksuar dy probleme të rëndësishme me fjalëkalimet. Njëri, fakti që shumë përdorues vendosin fjalekalime të thjeshtë, të lehtë për tu hakuar, dhe dy, shumë përdorues perdorin të njëjtin fjalëkalim për faqet te shumta. Mjafton hakimi i njërit dhe, në shumë raste, gjenden të gjithë fjalekalimet e atij personi.

I tillë ishte rasti ne Gawker, ku pas gjetjes se passwordit qe perdorte ne Twitter,u gjend edhe ai qe perdorte ne Facebook si dhe potencialisht në faqe të tjera.

Ndërkohë që të dyja këto çështje janë të thjeshta - duke përdorur fjalëkalime të forta dhe të ndryshme për çdo hyrje ne adresa te ndryshme.

Edhe më alarmante është fakti i thjeshtë se RockYou vetë ka pak për të siguruar të dhëna përdoruesi, dhe as nuk lejonte shumë karaktere të veçantë të nevojshme për të bërë passwords më të sigurt.

Bill Gates, duke folur në vitin 2004, deklaroi se fjalëkalimet përfundimisht do të bien, sepse ai thjesht nuk mund të "perballet me sfidën" e mbajtjes se hakerave jashtë dhe të dhënat brenda. Gates dhe Microsoft shfaqen këtë problem gjashtë vjet më parë.

Megjithatë, këtu ne jemi të gjashtë vjet më vonë dhe shumë pak gje ka ndryshuar.

Masat më të mira dhe me te forta të sigurisë, siç janë kontrollet biometrike dhe skanerat eshenjave te gishtave, janë bërë më të zakonshme në vitet e fundit, por ka ardhur koha qe ato te behen standardte dhe jo përjashtim. Por a ka gjasa qe edhe këto masa të hakohen? Mundet por gjithesesi do te ishte shume me veshtire se fjalekalime e zakonshme dhe do ti kushtonin mjaft kohe. Si nje komunitet, zhvilluesit e teknologjise, programusit dhe konsumatoret duhet te bashkepunojne ne grup per te arritur nje menyre qe mbron te dhenat nga pirateria.

Eshte koha te perballemi me faktet.
Vetem kur na nevojitet te ruajme te dhenat tona, atehere nuk i besojme as zgjedhjet tone qe bejme per ti ruajtur ato te dhena... (albeu.com)
Shtuar më 07/01/2011, ora 09:15

Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori