Sa të dhëna do të krijojnë dhe ruajnë njerëzit këtë vit?
Pëlqej
Nëse e keni harxhuar kohën në Facebook ose në Twitter, duhet të jetë e qartë se bota po krijon shumë informacion. Por ngaqë të gjitha këto të dhëna janë thjesht mbledhje njëshash dhe zerosh është vështirë t’i vizualizosh sa janë.

Sigurisht, mund të japim një numër, si për shembull 1.8 zetabyte informacion i krijuar dhe i kopjuar (Kopje CD, DVD) vetëm këtë vit – një numër që dyfishohet çdo dy vjet, sipas një studimi të fundit nga IDC-ja dhe EMC-ja, shkruan krokodili.com.

Por sa janë këto në të vërtetë? Jo vetëm që të dhënat vetë janë papeshë dhe vështirë për t’u vizualizuar, por numrat janë aq gjigantë saqë ato bëhen shumë shpejt absurdë për t’i kuptuar.

Njëra mënyrë është t’i fusim në mënyrë hipotetike të gjitha këto të dhëna në objekte fizike që i njohim të gjithë. Për shembull, ato 1.8 zetabyte informacion, do të kërkonte 57.5 miliardë iPad-e 32 GB për t’i ruajtur. Rreth $34.4 trilionë në vlerë monetare. Kjo është baras me GDP-në e SHBA-së, Japonisë, Kinës, Gjermanisë, Francës, Mbretërisë së Bashkuar dhe Italisë të marra së bashku. Kaq shumë të dhëna do të krijojmë dhe do të ruajmë këtë vit.

Grafiku më poshtë përmban edhe disa krahasime të tjera mjaft interesante për të kuptuar numrat. /albeu.com/
Shtuar më 09/12/2012, ora 13:26
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori