Studim mbi vdekjen!
Albeu.com
Doktorë nga 25 spitale britanike dhe amerikane do të studiojnë 1500 të mbijetuar për të kuptuar nëse njerëzve të cilët nuk u punon zemra ose truri (në një moment të caktuar) mund të kenë përvoja "jashtë trupit".Disa persona thonë se shikojnë një tunel apo një dritë të shndritshme, të tjerë shprehen se e shikojnë stafin mjekësor nga tavani. Studimi, i cili do të zgjasë për tre vjet dhe do të bashkërendohet nga Universiteti i Sauthemptonit,

do të përfshijë edhe vendosjen në dhoma të imazheve që mund të shihen vetëm nga sipër.

Për të testuar këtë, kërkuesit kanë realizuar sektorë të veçantë në reanimacion. Këta sektorë kanë në to figura të cilat mund të shihen vetëm nga tavani.

Dr. Sem Parnia, që po kryeson studimin, u shpreh: "Nëse mund të provohet se përgjegjshmëria vazhdon edhe pasi truri nuk punon më, do të vërtetojmë se ndërgjegjja është e ndarë. Jemi të vetëdijshëm se do të kemi shumë raste kur kjo do të ndodhë, por duhet të jemi të hapur për t'i pranuar ato.

Dhe, nëse askush nuk i sheh ato piktura, atëherë do të arrijmë të provojmë se këto përvoja janë iluzione ose kujtime jo të vërteta. Ky është një mister të cilin tashmë e kemi përfshirë në një studim shkencor.

Dr. Parnia punon si një terapist intensiv dhe detyrat e tij të përditshme e çuan të mendonte se shkenca nuk ka gërmuar në çështjen e përvojave të personave që kanë qenë në prag të vdekjes. Ai u shpreh: "Në kundërshtim me mendimin e përgjithshëm, vdekja nuk është një moment i veçantë. Është një proces që nis kur zemra ndalon së rrahuri, mushkëritë pushojnë dhe truri nuk funksionon më, I cili në gjuhën mjekësore cilësohet si arrest kardiak. Gjatë arrestit kardiak këto tre kritere janë të pranishme. Më pas vijon një periudhë kohe, e cila mund të zgjasë nga pak sekonda në një orë a më shumë në të cilën ndihma emergjente mjekësore mund të realizojë me sukses futjen në punë të zemrës dhe ta kthejë mbrapsht

procesin e vdekjes. Ajo që ndiejnë njerëzit gjatë periudhës së arrestit kardiak siguron një dritare unike të të kuptuarit se çfarë provojmë të gjithë gjatë procesit të vdekjes".

Dr.Parnia dhe kolegët e tij do të analizojnë aktivitetin e trurit të 1500 të mbijetuarve pas një arresti kardiak dhe do të shohin nëse

ata mund të risjellin ndërmend imazhet e pikturave. Spitale që përfshihen në studim janë edhe Adenbruks në Kembrixh, Spitali Universitar në Birmingam dhe Morriston në Svansi, si dhe nëntë spitale në SHBA.
Shtuar më 26/11/2008, ora 18:02
Tage: arkiv
Shkruani komentin tuaj!
Të fundit nga kjo kategori